Vooral de zorgverzekering voor jongeren is over het algemeen voordelig beschikbaar. Dat komt deels voort uit de online mogelijkheden, maar ligt ook aan de specifieke afspraken met ziekenhuizen en andere zorgverleners over vergoedingen van behandelingen en geneesmiddelen. De Sint Maartenskliniek heeft aangegeven te overwegen patiënten van een bepaalde grote zorgverzekeraar te gaan weigeren, als er niet meer geld komt voor de vergoeding van medicijnen. Het is niet duidelijk of het om een zorgverzekeraar voor jongeren gaat.

Budget voor dure geneesmiddelen

Het ziekenhuis heeft vorig jaar zo’n €2 miljoen aan vergoeding voor geneesmiddelen misgelopen, iets dat flink drukt op de resultaten. Een van de zorgverzekeraars is het al langere tijd niet met de kliniek eens over het budget voor bepaalde dure geneesmiddelen. Volgens het ziekenhuis gaat het om een enkele zorgverzekeraar, met de andere verzekeraars zijn wel goede afspraken gemaakt over de vergoedingen die er plaats dienen te vinden. Het is niet bekend om welke zorgverzekeraar het gaat, de kans is echter groot dat de goedkope zorgverzekering voor jongeren of een algemeen voordelige polis betrokken is.


Vraag naar verzekering bij binnenkomst ziekenhuis

Volgens het ziekenhuis komt de dag steeds dichterbij dat het van belang wordt om patiënten bij binnenkomst te vragen naar de zorgverzekering die ze hebben afgesloten. Het valt op die manier na te gaan welke zorgverzekeraar er verantwoordelijk is, aan de hand waarvan het ziekenhuis in kan schatten of er een vergoeding plaats zal vinden. Het ziekenhuis legt naar eigen zeggen al jaren toe op de medicijnen die het toedient, maar kan daar niet onbeperkt mee door blijven gaan.

Ziekenhuis wil meer investeringen in zorg voor patiënten

Het ziekenhuis wist het afgelopen jaar een positief resultaat van €400.000 te boeken, maar dat is volgens de directeur niet voldoende. Hij wil meer investeren in de goede zorg voor patiënten en wenst niet langer toe te leggen op de vergoeding van medicijnen. Het wordt in de toekomst wellicht van belang om rekening te houden met dergelijke belangen wanneer je een zorgverzekering voor jongeren afsluit, op dit moment is dat gelukkig nog niet aan de orde.