Webshops worden steeds belangrijker. Ze verdringen in het huidige digitale tijdperk in toenemende mate fysieke winkels. Niet zo vreemd, want webwinkels bieden je immers de mogelijkheid om vanuit de luie stoel te bestellen wat je nodig hebt. Maar hoe weet je zeker dat je bij het online shoppen niet te veel betaalt? Gelukkig zijn er slimme manieren om geld te besparen en goedkoop te shoppen op het internet. Wij laten je zien hoe.

Vergelijk prijzen van verschillende webshops

Prijsvergelijkingen wijzen uit dat webshops gemiddeld genomen goedkoper zijn dan fysieke winkels. Niet zo vreemd natuurlijk, want webwinkels hoeven geen eigen winkelruimte te huren waar ze hun producten uitstallen. Toch hanteren lang niet alle internetwinkels dezelfde prijzen voor dezelfde producten. Het is daarom altijd een goed idee om tijdens het online shoppen meerdere webshops na te lopen voordat je definitief overgaat tot het kopen van een artikel. Dat kan door producten rechtstreeks in de verschillende webshops te bekijken, maar bijvoorbeeld ook door gebruik te maken van vergelijkingssites. Het voordeel van die laatste optie is dat je de verschillende prijzen snel en lekker overzichtelijk op een rijtje hebt.


Kijk goed naar andere producteigenschappen

Het is ook verstandig om met een wat ruimere blik naar het productaanbod te kijken. Alleen een lage prijs kan namelijk misleidend zijn. Stel je tijdens het online shoppen bijvoorbeeld ook de onderstaande vragen.

  • Hoe zit het met de kwaliteit en levensduur van een product? Wellicht is een bepaald kledingstuk of apparaat wel heel goedkoop, maar ook snel kapot en versleten. Een qua aanschaf duurdere keuze kan dan op de lange termijn goedkoper zijn omdat het veel minder snel aan vervanging toe is.
  • Hoe zit het met de garantie? En zijn er bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld verzendkosten? Bij veel webshops betaal je boven een bepaald bedrag bijvoorbeeld geen verzendkosten. Op zich is dat gunstig voor de portemonnee. Daarentegen bestaat wel het gevaar dat je uiteindelijk meer koopt dan je nodig hebt om maar aan dat bedrag te komen. Laat je dus niet verleiden om nog een item van 15 of 20 euro te kopen om een bedrag van 5 euro aan verzendkosten te vermijden.

Kijk goed naar de voorwaarden

Het goed nalezen van de voorwaarden die een webshop hanteert kan ook het verschil maken tussen goedkoop en duurkoop. Het kan bijvoorbeeld altijd voorkomen dat een artikel na ontvangst niet aan je verwachtingen voldoet. Bij de meeste fysieke winkels kun je een product gemakkelijk omruilen. Maar is dat bij de aantrekkelijk geprijsde webshop die je hebt gevonden ook het geval? Hoe kun je ruilen? En zijn er extra kosten aan verbonden? Je voorkomt veel ergernis en onnodige uitgaven als je je voor het kopen bij een bepaalde webwinkel even in deze vragen verdiept.

Goedkoop online shoppen: 7 tips om geld te besparen


Hoe betrouwbaar is een webshop?

Betrouwbaarheid is ook een belangrijke factor bij het online shoppen. Grote webwinkels en de webshops van bekende aanbieders en merken kun je meestal wel vertrouwen. Ze zijn meestal ook uitgerust met de zogenaamde Thuiswinkel Waarborg. Advertentie- en veilingsites bieden die garanties vaak niet. Hoewel je er vaak mooie spullen voor een prikkie kunt krijgen, zijn sites zoals Marktplaats tevens gewild speelterrein voor oplichters of verkopers die het niet zo nauw nemen met hun beloftes. Met een beetje pech blijf je dus achter met een financiële strop en/of ondeugdelijk product. Vooruitbetalen is op een veiling- of advertentiesite dan ook nooit een goed idee.

Gebruik kortingscodes of vouchers bij het online shoppen

Veel webshops bieden ook geregeld kortingscodes of vouchers aan. Dit geldt vooral voor trouwe klanten die vaker iets bestellen bij een bepaalde webwinkel. Maak hier gebruik van bij het online shoppen. Het kan je op jaarbasis namelijk veel geld schelen.

Maak een duidelijke verlanglijst

Schrijf voordat je online gaat winkelen op welke producten je nodig hebt en graag wilt hebben. Door een verlanglijst te maken, ga je uiteindelijk met een duidelijk en vastomlijnd doel shoppen. Zo ben je veel meer gefocust op dat ene item. Omdat je minder oog hebt voor de rest, wordt ook het risico op overbodige impulsaankopen een stuk kleiner. Neem ook altijd nog een extra, kritisch kijkje op je winkelmand voordat je naar het betaalscherm gaat en definitief afrekent. Vaak kun je er best nog wel iets uithalen.

Maak gebruik van cashbackacties

Cashback is ook een prima manier om geld te besparen bij het online shoppen. Bij cashback krijg je een deel van het aankoopbedrag terug in de vorm van een korting achteraf. Je vindt cashbacks op speciale cashbacksites, maar vaak ook rechtstreeks op de internetsites van bekende merken zoals Sony of Nikon. Er zijn inmiddels heel wat aantrekkelijke en betrouwbare cashbacksites en -acties. Die beslaan een breed spectrum aan producten en terreinen, variërend van kleding tot elektronica en van energiedeals tot dagjes uit.