Mei is voor de meeste werkenden onder ons een maand om elk jaar naar uit te kijken. Halverwege of aan het eind van die maand ontvang je namelijk het vakantiegeld, een bedrag dat je door het jaar heen opbouwt. Het vakantiegeld bedraagt meestal acht procent van je brutoloon. Hoewel de naam suggereert dat het extraatje bestemd is voor een droomtrip naar verre oorden, kun je de bonus ook gebruiken voor heel andere doeleinden. In dit artikel nemen we een aantal mogelijke bestemmingen voor je vakantiegeld onder de loep.

Reizen van je vakantiegeld

Ben je het type dat voor zijn pensioen graag al wat van de wereld wil zien? Dan is een boeiende reis of ontspannen zonvakantie een goed bestedingsdoel. Hoe die reis of vakantie er precies uit komt te zien, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen hebben genoeg aan de klassieke combinatie van zon, zee en strand, terwijl andere reizigers het liever over een wat avontuurlijkere boeg gooien. Ben je een natuurliefhebber die vooral geniet van een safari of een inspannende junglewandeling? Of ontdek je vooral graag andere culturen? It is all up to you!


Geluksgevoel

Aangezien wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat wij als mensen doorgaans gelukkiger worden van ervaringen dan van spullen, is het zeker geen gek idee om je vakantiegeld te spenderen aan een mooie reis. Door in de loop van het jaar nog wat extra te sparen, kun je  bovendien cash achter de hand houden. Zo kun je op de vakantiebestemming wat rianter leven. Let hier echter wel mee op. Het is een goed idee om vooraf een dagelijks bestedingsbedrag vast te stellen waar je tijdens de reis niet te veel van afwijkt.

Nieuwe elektronica

Hoewel vakantie menigeen aanlokkelijk in de oren klinkt, is natuurlijk niet iedereen een fervent reiziger. Wellicht ben je meer een muziek- of filmliefhebber die de vakantietijd liever doorbrengt met het kijken naar je favoriete films en series of het luisteren naar goede muziek. In dat geval investeer je het vakantiegeld wellicht liever in een nieuwe kwaliteitstelevisie of een setje fonkelnieuwe headphones. Zo zien de draken en epische veldslagen in Game of Thrones er net wat indrukwekkender en scherper uit en ligt die nieuwe plaat van Kensington beter en voller in het gehoor.

Een festival bezoeken

Nederland telt inmiddels ruim 800 festivals. Het nationale aanbod bevat voor elk wat wils, of je nu van pompende dancebeats of snoeiharde gitaren houdt. Als je dus een fervent muziek- en festivalliefhebber bent, kan het vakantiegeld een leuk extraatje zijn om zo’n zomers pleziertje te financieren.


Vakantiegeld opsparen

We leven in een tijd waarin de waarden van pensioenen onder druk staan en de sociale zekerheid flink is versoberd. Het is dus wellicht belangrijker dan ooit om een extra financiële buffer op te bouwen voor karige tijden of de oude dag. Je kunt daarom ook overwegen om (een deel van) je vakantiegeld in de spaarpot te stoppen. Hoewel de spaarrente momenteel zeker geen vetpot is, helpt het wel altijd om een extraatje achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Heb je het spaargeld voorlopig niet nodig? Dan kun je ervoor kiezen om het vast te zetten op een deposito. De rente ligt dan vaak wat hoger dan op een normale spaarrekening.

Hoe bereken je de inkomstenbelasting?

Extra aflossen op schuld of lening

Heb je nog een lening of schuld openstaan? Dan kun je het vakantiegeld ook gebruiken om die af te lossen. Het is misschien niet de leukste optie voor het spenderen van je vakantiegeld, maar wel een verstandige. Langer wachten met afbetalen betekent immers ook meer rente betalen. Daar komt nog eens bij dat de rente op een lening momenteel hoger ligt dan de spaarrente. Het aantal Nederlanders dat het vakantiegeld gebruikt om leningen of schulden af te lossen is de laatste jaren dan ook aardig gestegen.

Knap het huis op

Heb je een eigen huis? Dan lopen zaken als onderhouds- en verbouwingskosten soms flink in de papieren. Je kunt er daarom voor kiezen om een jaartje niet op vakantie gaan en extraatjes zoals het vakantiegeld te investeren in een flinke opknapbeurt van het huis. Een goede investering, waar je op de lange termijn vaak profijt van hebt. Dat geldt niet alleen voor het esthetische, maar zeker ook voor het zakelijke aspect. Als je het goed doet, wordt jouw huis namelijk meer waard door een kundig uitgevoerde verbouwing. Ook als je voor een verhuizing staat kan het vakantiegeld goed van pas komen als extra buffer.

Combineren

Natuurlijk hoeft het niet per se het een of het ander te zijn. Combineren is ook mogelijk. Wil je er toch even tussenuit of ben je echt toe aan een nieuwe smarttelevisie, maar tevens van plan om je financiële buffer wat aan te vullen? Dan kun je ook een weekendje weggaan en het vakantiegeld dat overblijft wegzetten op je spaarrekening.


Wat ga jij doen met je vakantiegeld? Deel hieronder je afwegingen, wij zijn reuze benieuwd!