Als je in het bezit bent van goud maar hier eigenlijk niets mee doet, wil je dit edelmetaal mogelijk verkopen. Dit kunnen wij ons goed voorstellen, want goud kan je zomaar een leuk bedrag opleveren. Toch is het niet verstandig om te hard van stapel te lopen. Doe je dit wel? Dan verkoop je jouw goud mogelijk voor een veel lager bedrag. Helaas weten veel mensen niet hoe zij goud verkopen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk waar je op moet letten bij goud verkopen.

1. Goudprijs

Voordat je jouw goud daadwerkelijk te koop aanbiedt, ben je ongetwijfeld benieuwd hoeveel je hier ongeveer voor kunt krijgen. De goudprijs kan je hier een goed beeld van geven. Vaak wordt de prijs per troy ounce weergeven. Eén kilogram is ongeveer 31,1 troy ounce. Als je weet hoe zwaar jouw goud is, kun je zelf berekenen hoeveel de verkoop ervan je ongeveer oplevert. Vergeet niet te kijken in welke valuta de prijs wordt weergeven. Vaak is dit in dollars, maar sommige sites werken ook met euro’s. Het kan dus zijn dat je ook de valuta nog om moet zetten om te bepalen hoeveel jouw goud waard is.

Veel mensen denken dat de prijs van goud alleen bepaald wordt door de goudprijs zelf, maar dat is niet het geval. Bij goud verkopen speelt karaat namelijk ook een belangrijke rol. Deze term wordt gebruikt om aan te geven hoeveel puur goud een gouden sieraad, gouden munt of goudbaar bevat. Hoe hoger het karaat, des te meer goud je oplevert. Om te bepalen hoeveel karaat goud je hebt, kun je op zoek gaan naar een keurmerk. Omdat je deze met het blote oog vaak niet kunt zien, kun je hier het beste een vergrootglas voor gebruiken. 


2. Verzamelwaarde

Ben je in het bezit van oud goud? Dan kan er sprake zijn van verzamelwaarde. Om te bepalen of dit inderdaad het geval is, moet je verstand hebben van goud. Aangezien de meeste mensen dit niet hebben, raden wij je aan om hier je vingers niet aan te branden. Neem jouw goud daarom liever mee naar een goudwinkel voor een taxatie. Meestal hoef je niet eerst een afspraak te maken, maar kun je gewoon binnenlopen met jouw goud. Je wordt vervolgens meegenomen naar een discrete ruimte waar de taxatie plaatsvindt. Doordat de taxatie onder jouw eigen ogen plaatsvindt, weet je zeker dat je niet opgelicht wordt. Na afloop van de taxatie vertelt de goudexpert je precies hoeveel jouw goud waard is.

3. Verkoper

Als je na afloop van een taxatie besluit om jouw goud te verkopen, ga je op zoek naar een verkoper. Veel mensen richten zich hiervoor tot het internet. Je kunt jouw goud te koop aanbieden op een website voor tweedehands spullen of sociale media, maar dit heeft niet onze voorkeur. Je krijgt hier namelijk vrijwel nooit een eerlijke prijs voor goud. Wil je dit wel? Verkoop jouw goud dan het liefst aan een goudexpert. Wanneer uit de taxatie blijkt dat goud geld waard is, brengen zij er meestal een bod op uit. Zij bieden je niet alleen een eerlijke prijs, maar betalen ook nog eens direct uit als je op het bod ingaat.