Ongetwijfeld heb jij geld op een bankrekening staan. Wanneer je dit ook op een spaarrekening hebt staan, ontvang je hier rente over. Ben jij benieuwd wat rente is en waarom een bank dit aan jou geeft? En wat de voordelen en nadelen van sparen zijn? Deze onderwerpen worden in deze blog voor jou besproken.

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Wat is sparen?

Sparen kan omschreven worden als het apart houden van geld, bijvoorbeeld voor latere grote uitgaven. Wellicht wil jij over een tijd gaan studeren waardoor je geld nodig hebt voor bijvoorbeeld je studieboeken. Dit geld kan je vervolgens op een bankrekening zetten, want daar ontvang je ook nog eens rente op! Dit kan een stuk voordeliger zijn dan wanneer jij je geld in een oude sok onder je matras stopt. Hierover ontvang je geen rente oftewel rendement, terwijl je dit bij een bank wel krijgt.
Je krijgt rente omdat de bank jouw geld weer kan investeren in andere zaken zoals leningen die mensen afsluiten voor het kopen van een huis. Over dit bedrag krijgt de bank ook een bepaalde rente vergoed. Daarnaast loop jij risico door het geld op de bank te zetten, de bank zou immers failliet kunnen gaan. Ook voor dit risico krijg je een klein gedeelte van de rente die jij ontvangt, vergoed.


Geld sparen op een bankrekening

Geld sparen op een bankrekening

Voordelen van sparen

  1. Sparen kost je niks, je kan immers gratis je geld storten op een spaarrekening.
  2. Je hebt een laag risico wanneer je jouw geld op een spaarrekening zet.
  3. Je kan direct zien hoeveel rente je krijgt over het bedrag dat op je spaarrekening staat. Je weet dus direct wat het rendement is van je spaarrekening.

Nadelen van sparen

  1. Doordat je maar een laag risico loopt, ontvang je hier ook een lage(re) rente voor.
  2. Over een gedeelte van het spaargeld dat je hebt, moet je belasting betalen aan de Belastingdienst.

In een volgende blog zal verder ingegaan worden op een andere vorm van ‘sparen’, namelijk het beleggen van geld.