Wij Nederlanders zijn een zuinig volkje. Over het algemeen gezien dan, want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Maar in principe heeft iedereen wel een buffer voor onvoorziene omstandigheden, zoals een auto die niet door de keuring komt, de telefoon die in de wc is gevallen of de wasmachine die ermee ophoudt.

Hoe groot moet je buffer zijn?

Hoe groot die buffer moet zijn op je spaarrekening, is afhankelijk van je situatie. Woon je alleen of samen, heb je kinderen, heb je een huurwoning of koopwoning. Allemaal factoren die medebepalend zijn voor hoe groot je buffer zou moeten zijn.


Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijke stichting die advies uitbrengt over financiën van huishoudens. Zij hebben onlangs onderzoek gedaan naar wat de gemiddelde hoogte van je spaarrekening zou moeten zijn:

  • Alleenstaand: 3.550 euro
  • Echtpaar/samenwonend: 4.000 euro
  • Alleenstaand met 1 kind: 3.950 euro
  • Alleenstaand met 2 kinderen: 4.350 euro
  • Stel met 1 kind: 4.400 euro
  • Stel met 2 kinderen: 5.000 euro
Hoeveel spaar jij per maand?

Hoeveel spaar jij per maand?

Waarom zou je sparen?

Je kunt pas iets kopen als je er geld voor hebt. Tenminste, dat heb ik vroeger altijd meegekregen. Wil je heel graag een spelcomputer hebben of op vakantie naar Spanje, dan moet je ervoor sparen.

Het is zó verleidelijk om gelijk al je geld uit te geven. Waarom in je portemonnee houden of op je bankrekening als je er ook leuke dingen mee kunt doen? Toch is het belangrijk om ook wat achter de hand te houden.


Waarom? Omdat je dan iets duurs kunt kopen wat je op dit moment nog niet kunt betalen. Bijvoorbeeld die vliegvakantie naar Spanje met vrienden. Maar ook omdat je dan onverwachte uitgaven gelijk kunt bekostigen. Wanneer je je mobieltje laat vallen, dan wil je die natuurlijk wel zo snel mogelijk vervangen voor een nieuwe. Die kun je alleen betalen als je genoeg geld op je spaarrekening hebt staan. Ook kun je sparen om alvast een bedrag voor later te hebben, zoals rijlessen, je eerste auto of je studie. Daar gaat veel geld in zitten, dus is het verstandig om op tijd te beginnen om geld opzij te zetten.

Sparen is toch niet meer aantrekkelijk tegenwoordig?

Dat zou je denken inderdaad met de economische crisis en de lage spaarrentes. Toch is sparen populairder dan ooit. Steeds meer Nederlanders zetten geld opzij voor onverwachte momenten of periodes dat ze minder geld te besteden hebben. Grotere aankopen worden wat langer vooruit geschoven omdat het anders een té grote aanslag op het spaargeld zou zijn. Al zien we tegenwoordig ook wel dat er weer een omslag is en o.a. de huizenmarkt langzaam aan het aantrekken is.

De huizenmarkt is langzaam maar zeker weer aan het aantrekken.

De huizenmarkt is langzaam maar zeker weer aan het aantrekken.

Gemiddeld sparen wij Nederlanders 200 euro per maand. 12 procent van de Nederlanders heeft geen spaarrekening. Hoe zij dan sparen, dat weten we niet. 15 procent spaart helemaal niet, 40 procent heeft te weinig spaargeld als buffer. Van de mensen die sparen, spaart 40 procent onregelmatig en 27 procent stort een vast bedrag per maand op de spaarrekening.

Zo kun je sparen: 6 handige tips

Die financiële buffer is handig voor onverwachte uitgaven, maar er zijn genoeg andere dingen te bedenken waarvoor je geld opzij wilt zetten, zoals een vakantie, die fantastische winterjas of de nieuwste spelcomputer. We geven je zes tips om geld te sparen.

1. Bedenk een spaardoel

De eerste tip die we je willen meegeven is om een duidelijk spaardoel te bedenken. Hiervoor kun je een aparte spaarrekening openen of een gedeelte reserveren op je huidige spaarrekening. Ligt eraan wat er mogelijk is bij je bank. Sparen met een doel is namelijk een stuk eenvoudiger dan wanneer je geen specifiek doel hebt. Het wordt dan makkelijker om je geld weer terug te storten op je betaalrekening als je aan het shoppen bent. Herkenbaar? Met een spaardoel doe je dat veel minder snel.


Zet iedere maand geld opzij voor bijvoorbeeld je vakantie.

Zet iedere maand geld opzij voor bijvoorbeeld je vakantie.

Met een spaarplan kun je berekenen wat je nodig hebt om bijvoorbeeld die vakantie te kunnen betalen. Heb je nog tien maanden de tijd? Bereken wat je nodig hebt en leg elke maand een bedrag opzij.

2. Vergelijk spaarrekeningen

De laatste jaren zijn spaarrentes en voorwaarden van spaarrekeningen regelmatig gewijzigd. Het kan dus zeker lonen om de verschillende opties goed met elkaar te vergelijken. Doe dit niet alleen wanneer je van plan bent om een nieuwe spaarrekening te openen, maar doe dit regelmatig. Zo heeft de ING een handig overzicht van haar verschillende spaarrekeningen.

3. Houd inkomsten en uitgaven bij

Het klinkt als een open deur, maar het blijft zó belangrijk om geld te kunnen sparen. Wat komt er elke maand binnen en wat geef je uit? Kijk daarbij niet alleen naar de vaste lasten, maar juist ook naar uitgaven, zoals tanken, shoppen en stapavonden. Het advies is om 10% van je maandinkomen te sparen. Dat moet wel kunnen natuurlijk en daarom is dat overzicht ook zo belangrijk.

4. Ga automatisch sparen

Weet je van jezelf dat je moeilijk kunt sparen? Ga dan automatisch sparen. Bepaal welk bedrag je elke maand wilt sparen en laat dat automatisch van je betaalrekening naar je spaarrekening overmaken. Wel zo makkelijk!

5. Zet extra inkomsten gelijk opzij

Heb je een financiële meevaller? Wordt je dertiende maand of vakantiegeld betaald en heb je het geld niet direct nodig? Zet dat bedrag dan ook gelijk op je spaarrekening. Zo voorkom je dat je ook dit bedrag gaat uitgeven aan iets wat je op dit moment eigenlijk niet nodig hebt. En je bent dan ook gelijk weer een stap dichterbij je spaardoel.


Vakantiegeld kun je beter gelijk op je spaarrekening storten!

Vakantiegeld kun je beter gelijk op je spaarrekening storten!

6. Laat je niet verrassen

Een laptop moet gemiddeld na vijf jaar vervangen worden, een auto kan vaak wel 10 tot 15 jaar mee. Je weet dus nu al dat er tegen die tijd weer een grote uitgave staat te wachten. Door nu al een klein bedrag per maand opzij te zetten hiervoor, is het straks niet meer zo’n grote aanslag op je bankrekening.

Heb jij nog een goede tip om geld te sparen? Laat het ons hieronder weten!