Hebben jullie besloten te gaan samenwonen? Dat is leuk en spannend tegelijk. Of je nu al weet waar je gaat wonen of nog op zoek bent naar een eigen woning, er zijn aardig wat zaken waar je samen over moet nadenken. Wij geven je 6 financiële tips.

Tip 1: Maak afspraken over wie wat betaalt en hoeveel

Open een gezamenlijke rekening waarop je allebei elke maand een bedrag stort. Met de gezamenlijke rekening betalen jullie de maandelijkse vaste lasten zoals huur of hypotheek, abonnementen, verzekeringen en boodschappen. Maak van tevoren een overzicht hiervan en spreek duidelijk af welk bedrag jullie elke maand op de rekening storten, bijvoorbeeld op basis van inkomen.


Tip 2: Zorg dat je goed verzekerd bent

Zonder de juiste verzekeringen kun je grote financiële problemen krijgen in situaties als diefstal, lekkage of brand. Maar ben je ook bewust van wat er gebeurt als een van jullie werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt of in het ergste geval overlijdt. Sluit minstens een inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Huur je een huis? Zoek dan goed uit welke verzekeringen voor je verhuurder zijn en welke voor jezelf. Overweeg een werkloosheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en uitvaartverzekering. Bij de meeste hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering verplicht.

Tip 3: Controleer je abonnementen

Samenwonen heeft voordelen! Je hebt voortaan een gezamenlijke rekening voor televisie, internet en vaste telefonie. Ook kun je korting krijgen op bijvoorbeeld mobiele telefoonabonnementen en de sportschool. En je kunt mooi een tweede account voor o.a. Netflix en Spotify opzeggen. Hiermee kun je zeker kosten besparen.

 


Samenwonen- 6 dingen die je niet mag vergeten

Samenwonen- 6 dingen die je niet mag vergeten

 

Tip 4: Leg alles contractueel vast in een samenlevingscontract

Ja, je gaat er op dit moment natuurlijk vanuit dat jullie voor altijd samenwonen. Toch is het belangrijk om afspraken rondom je geldzaken in een samenlevingscontract vast te leggen. Misschien klinkt het zwaar of zie je op tegen het gedoe maar neem liever het zekere voor het onzekere. Mocht je uit elkaar gaan dan is alles goed geregeld en kun je het samenlevingscontract eenvoudig online ontbinden. Alles contractueel vastleggen helpt je in onverwachte situaties zoals het beëindigen van een relatie maar ook bij het overlijden hoef je minder te regelen en geeft het je meer financiële zekerheid.

Tip 5: Bespreek de inrichting van je huis

Samenwonen betekent ook een gezamenlijke inrichting van jullie huis. Denk aan meubels, kasten, lampen, jullie bed, keukenspulletjes en woonaccessoires. Maak een lijstje van jullie wensen en denk na over wat je hierin echt belangrijk vindt. Vergeet je financiën niet: wat wil en kun je uitgeven aan je inrichting? Je kunt altijd starten met de basis en later uitbreiden.

Tip 6: Leg vast wie wat doet in het huishouden

Vaak is juist het huishouden aanleiding tot ruzie. Maak een verdeling waar jullie allebei mee kunnen leven. Bijvoorbeeld op basis van de klusjes die je niet erg vindt om te doen. Of wissel wekelijks af met taken; de ene week doe jij ze, de andere week je partner. Maak gebruik van een weekplanner of huishoudschema om vast te leggen wie welke taken voor zijn rekening neemt, en wanneer. Met deze tips zijn jullie nog beter voorbereid op het samenwonen. Wees open en eerlijk naar elkaar, verdeel de uitgaven en taken en vergeet niet om plezier samen te beleven!

 


Kom je er nog steeds niet uit of wil je juist een goede tip delen? Pak hieronder dan gewoon podium!