Naarmate je ouder begint te worden, denk je vast en zeker wat vaker na over jouw pensioen. Misschien heb je er altijd al van gedroomd om een huis te kopen in het buitenland en lekker te overwinteren. Je wilt kunnen genieten van de beste zorg in het land. Of op latere leeftijd wil je er gewoon zeker van kunnen zijn dat de vaste lasten goed te betalen zijn. In dit blog lees je meer over de belangrijkste punten van aandacht rondom je eigen pensioen.

Er zijn vier verschillende soorten vormen van pensioen op je oude dag

Hoeveel nodig voor pensioen, is een vraag die je vast en zeker stelt. Wat de hoogte is van het pensioen dat je ontvangt, kan van verschillende factoren afhankelijk zijn. Je kunt daarbij denken aan factoren zoals je:


  • Carrière
  • Inkomen
  • Werkgeversbijdragen 
  • Individuele spaar inspanningen

Je kunt gelukkig vandaag de dag al gewoon inzien wat het verwachte bedrag aan pensioen is dat je gaat ontvangen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en start je extra relaxed aan je oude dag.

Dit gebeurt er tijdens een pensioengat

Maar wat kun je precies verwachten van een pensioengat? Eigenlijk is dit heel simpel. Het verwijst naar het verschil tussen het inkomen dat je op de oude dag verwacht te ontvangen na pensionering en het bedrag dat nodig is om de gewenste levensstandaard te kunnen leiden. Het ontstaat op het moment dat het inkomen van het pensioen niet genoeg is. En wat daar de oorzaak van is, kan per geval weer verschillen. Enkele bekende voorbeelden zijn onvoldoende pensioenopbouw, een hogere levensverwachting en inflatie. Wil je het pensioengat maar al te graag verkleinen? Dan zijn er tal van maatregelen die je zelf kunt nemen. Je kunt daarbij denken aan:

  • Het verhogen van je pensioenbijdragen
  • Het maximaliseren van je pensioenopbouw via werkgeversregelingen
  • Het benutten van fiscale voordelen voor pensioensparen 
  • Het zoeken naar aanvullende inkomstenbronnen zoals beleggingen of vastgoed

Het is wel belangrijk om hier op tijd mee te beginnen met het plannen. Want alleen op deze manier kun je een comfortabele levensstandaard na pensionering hebben.


Zorg ervoor dat je alles op je oude dag goed hebt geregeld en kom meer te weten over jouw pensioen

Heb je op dit moment vragen over je pensioen? Of hoe je slim een reservepotje aan kunt maken voor op je oude dag? Laat je in beide gevallen altijd goed adviseren door een onafhankelijk adviseur.