In Nederland bouwen veel mensen via hun werkgever een werkgever pensioen op voor later. Maar dat is niet altijd het geval. En soms is het opgebouwde pensioen niet genoeg om later net zo te kunnen leven als nu. Een goed pensioeninkomen is dus heel belangrijk. Nieuwsgierig hoe je succesvol een goed pensioen opbouwt? Lees snel verder wat je kunt doen.

Begin op tijd met pensioen opbouwen

Het kost gemiddeld zo’n 40 jaar om genoeg pensioen op te bouwen. Mede om die reden raden we aan om niet te lang te wachten met het opbouwen van je pensioen. Of je pensioen opbouwt, is volledig afhankelijk van je situatie. Werk je op dit moment in dienst bij een werkgever? Dan is de kans groot dat je werkgever een pensioenregeling aanbiedt, waardoor je pensioen automatisch wordt opgebouwd. Toch is het niet vanzelfsprekend dat je automatisch pensioen opbouwt. Zo moet je zelf je pensioen regelen op het moment dat je een zelfstandig ondernemer bent of langdurig werkloos bent. Ook komt het regelmatig voor dat werkgevers geen pensioenregeling aanbieden. Dan moet je zelf pensioen opbouwen. We raden je daarom aan om via mijnpensioenoverzicht.nl op tijd te achterhalen of je recht hebt op pensioen.


Is de AOW voor iedereen hetzelfde?

Als je weet of je automatisch een werkgeverspensioen opbouwt, raden we je ook aan om te achterhalen op hoeveel inkomen je later kunt rekenen. Op die manier kun je nagaan of dit daadwerkelijk genoeg is. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd bereikt, heeft recht op AOW. Het bedrag dat je hiervan ontvangt is vrijwel gelijk voor iedereen. Ook als je niet je hele leven in Nederland hebt gewoond, krijgt je een AOW-uitkering. De uitkering is wel lager: 2% minder voor elk jaar waarin je geen AOW heeft opgebouwd, omdat je niet in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Heb je echter een aantal jaren in het buitenland gewerkt dan kan het bedrag lager zijn.

Wil je het bedrag van je AOW controleren? Dan kun je dit online eenvoudig vinden op de site van de Sociale Verzekeringsbank.

Bekijk alle mogelijke risico’s

Natuurlijk zijn er ook bepaalde zaken die invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van jouw pensioeninkomen. Vaak gewisseld van baan, lang in het buitenland gewerkt, ben je gescheiden of heb je momenteel een baan die een minder gunstige pensioenregeling aanbiedt? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je minder of zelfs helemaal geen pensioen opbouwt. Om deze reden is het belangrijk om zulke zaken altijd goed in de gaten te houden. Zo ben je altijd goed voorbereid op de toekomst.


Zelf pensioen aanvullen

Het pensioensysteem in Nederland bestaat uit vijf verschillende pijlers. Op pijlers 1 en 2:  de AOW en het werkgeverspensioen heeft u niet direct invloed. Wel invloed heb je op pijlers 3, 4 en 5: extra pensioen dat je zelf opbouwt, zelf gespaard of belegd geld én het geld dat je verdient als je parttime of fulltime blijft doorwerken. Onder zelf pensioen opbouwen verstaan we dat je je pensioen kunt aanvullen, zodat je later meer inkomen ontvangt.

Meer weten over pensioenregeling

Je kunt dus ook zelf sparen voor extra pensioen of om een mogelijk tekort op te vangen. Meer weten over pensioen afsluiten? Dan adviseren we je om contact op te nemen met je bank of financieel adviseur. Zij zullen je gericht verder helpen. Heb je een specifieke vraag over jouw pensioensregeling? Neem dan contact op met de pensioenuitvoerder.