De Europese eenwording gaat langzaam verder. Dat geldt ook voor het betalingsverkeer. Daarom gebruiken we in Europa voortaan allemaal hetzelfde bankrekeningnummer; het IBAN. Ook op nieuwe pinpassen staat het IBAN.

Berekenen hier je IBAN


Wat is IBAN?

De afkorting IBAN staat voor International Bank Account Number. Het IBAN is vanaf 1 augustus 2014 het nieuwe standaard rekeningnummer voor alle binnenlandse- en buitenlandse betalingen. De omzetting van de huidige bankrekeningnummers naar IBAN gebeurt door de banken en is inmiddels achter de rug. Ook spaarrekeningen hebben een IBAN.

Met ingang van 1 augustus 2014 zijn alle eurolanden overgegaan naar de gezamenlijke betaalmarkt SEPA, wat staat voor Single Euro Payments Area. IBAN is een onderdeel van SEPA. Het International Bank Account Number is overigens niet nieuw; het wordt al tientallen jaren gebruikt voor internationale betalingen.

Wat is er anders aan IBAN?

Het nieuwe IBAN bestaat uit 18 tekens; het oude rekeningnummer, voorafgegaan door de landcode, een controlegetal van twee cijfers, de bankcode (vier letters) en één of meer nullen. Een voorbeeld. Je hebt bij de Rabobank het bankrekeningnummer 140933212. Dit kan bijvoorbeeld NL 10 RABO 0 140933212 worden.


Over op IBAN

Over op IBAN

Waarom moeten we over op IBAN?

IBAN vloeit voort uit Europese wetgeving. Die schrijft voor dat we binnen de eurolanden zoveel mogelijk op dezelfde manier moeten kunnen betalen. Automatische incasso’s, overschrijvingen en betaalpassen zijn al vanaf 1 februari 2014 zowel voor binnenlandse als voor grensoverschrijdende betalingen te gebruiken. Dat is handig als je bijvoorbeeld een hotel of een auto in het buitenland wilt boeken.

Wat heeft Nederland eraan?

Op korte termijn niet zo heel veel omdat Nederland al een efficiënt betalingssysteem heeft. Op de lange termijn zal er in alle eurolanden een geoliede betaalmarkt ontstaan. Dat is goed voor de concurrentie op de Europese markten waar een open economie als de Nederlandse van kan profiteren.

Welke landen doen mee met IBAN?

Alle EU-landen, aangevuld met Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco. In totaal doen er 34 landen mee.

Waar vind ik mijn IBAN?

Je IBAN vind je op je rekeningafschriften en uiteraard in je internetbankieromgeving. Je kunt het ook achterhalen op de websites www.ibanservice.nl (tot en met maart 2015) of www.inbannl.org

Je kunt ook een sms met je rekeningnummer naar 4226 sturen. Er is ook een app beschikbaar; overopIBAN.