Stel je voor: je gaat uit huis en hebt geld nodig voor een nieuwe inboedel. Of misschien wil je wel een auto kopen of heb je geld nodig om eindelijk die fantastische droomreis te maken. Dan is het handig als je geld kunt lenen om dit waar te maken. We weten echter allemaal: geld lenen kost geld en het is dus niet verstandig om voor elk wissewasje geld te gaan lenen. Toch kan een lening in sommige gevallen uitkomst bieden. Hoeveel je kan lenen en welke soort lening geschikt is hangt onder andere af van je inkomen en het doel van de lening.

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Een persoonlijke lening en het doorlopende krediet zijn de twee meest voorkomende leningen. Bij een persoonlijke lening krijg je het volledige bedrag op je rekening gestort. Vervolgens betaal je een vast bedrag per maand plus rente terug aan de bank. Een doorlopend krediet kan je vergelijken met roodstaan: je krijgt een kredietplafond en tot dit bedrag kan je het geld opnemen wanneer het jou uitkomt. Je betaalt alleen rente over het bedrag wat je opneemt, en het terugbetaalde bedrag kan ook weer opnieuw opgenomen worden als dit nodig blijkt te zijn. Een doorlopend krediet is voornamelijk handig als je van tevoren niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld bij een verbouwing. Het nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente vaak hoger ligt dan bij een persoonlijke lening. Daarnaast weet je van tevoren niet zeker hoeveel de lening je uiteindelijk gaat kosten.


Voordelen van een persoonlijke lening

Het grootste voordeel van een persoonlijke lening is dat het een zeer transparante manier van lenen is. Je weet van tevoren precies hoeveel je gaat lenen, hoe hoog de maandelijkse aflossing is en hoeveel rente je uiteindelijk betaalt over de lening. Hoe hoog de rente precies is hangt onder andere af van de looptijd van de lening. Hoeveel je precies kan lenen hangt onder andere af van je inkomen.

Maximale lening berekenen

Als je een nieuwe auto of inboedel aan wilt schaffen is het handig om eerst te berekenen hoeveel je kan lenen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende online rekentools waarmee je precies kan zien hoeveel je kan lenen en welke banken de gunstigste rentepercentages hanteren. De goedkoopste lening is de lening met het laagste rentepercentage. Dit is echter niet altijd de beste keuze! Check ook altijd goed de voorwaarden van de leningverstrekker. Door jezelf van tevoren goed te informeren voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan!