Misschien wil je je eerste auto kopen, ga je verhuizen en heb je een nieuwe inboedel nodig, of misschien heb je een fantastisch idee en heb je geld nodig om je onderneming op te starten. In het gunstigste geval heb je voldoende spaargeld op de bank staan om je plannen te financieren. Zo niet, dan kan een lening een uitkomst bieden. Geld lenen kost echter altijd geld, en ook heeft een lening invloed op bijvoorbeeld de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen als je een huis wilt kopen. Sluit dus nooit zomaar een lening af, maar kijk eerst of er alternatieven zijn. Blijkt een lening toch de enige goede optie te zijn? Let dan vooral op de volgende zaken. 

Leningen vergelijken

Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden op het gebied van leningen. Denk bijvoorbeeld aan rood staan, maar ook aan de financiering die veel autodealers aanbieden, of de mogelijkheid om een wasmachine op afbetaling te kopen. Over een lening betaal je echter altijd rente en je lening vergelijken voordat je iets afsluit is dus erg belangrijk. Je wilt immers voorkomen dat je teveel betaalt voor je aankoop! 


Verdiep je in de voorwaarden

Als je een lening afsluit dan zijn de looptijd van de lening en de hoogte van de rente de eerste dingen waar je naar kijkt. Denk bij het vaststellen van de looptijd ook aan de levensduur van hetgeen dat je aan wilt schaffen. Sluit bijvoorbeeld geen lening af met een looptijd van 15 jaar voor een auto waar je hooguit vijf jaar in zal rijden. Er zijn echter ook andere zaken die aandacht verdienen als je een lening afsluit. Mag je de lening bijvoorbeeld tussentijds aflossen? Zijn er provisie- of afsluitkosten die betaald moeten worden? Kijk dus niet alleen naar de looptijd en rente als je een lening af gaat sluiten maar verdiep je ook in de voorwaarden. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan!

Denk aan de BKR-registratie

Bijna alle leningen worden opgenomen in het BKR register. Hier kunnen onder andere hypotheekverstrekkers zien hoeveel leningen je hebt en of je in het verleden betalingsachterstanden hebt opgelopen. Openstaande leningen en betalingsachterstanden kunnen invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je eventueel kunt krijgen. Denk hier dus goed aan voordat je bijvoorbeeld iets koopt op afbetaling. Je wilt immers niet dat je wasmachine ervoor zorgt dat je straks je droomhuis niet kan betalen!