Overweeg je om een lening af te sluiten in de vorm van een persoonlijk krediet? Kijk verder dan je neus lang is. Of beter gezegd: Kijk verder dan je eigen ‘huisbank’. Waar veel mensen zich automatisch wenden tot hun eigen bank, kan deze keuze een hoger prijskaartje hebben. Een andere bank of kredietverstrekker kan mogelijk interessantere voorwaarden en rentetarieven aanbieden dan jouw bank. Sterker nog, de grootbanken zijn op het gebied van consumptieve leningen vaak niet de beste aanbieder om te kiezen. Het kan zelfs meerdere procenten schelen. In dit artikel vertellen we meer over een persoonlijke lening. Lees je verder?

Een persoonlijk krediet of doorlopend krediet?

Een persoonlijke lening afsluiten kan bij verschillende aanbieders. Je spreekt met de kredietverstrekker een (laag) vast rentetarief af en ook de looptijd staat vooraf vast. Dit zorgt voor duidelijkheid. Je weet namelijk wanneer de lening is afgelost en wat het in totaal gaat kosten. Als de kredietverstrekker besluit dat een lening aan jou verstrekken verantwoord is, wordt het geldbedrag na goedkeuring binnen enkele werkdagen in één keer op je rekening gestort. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een doorlopend krediet waarbij je een kredietlimiet krijgt. Hierbinnen is het mogelijk geld op te nemen tot het afgesproken limiet. Bij een doorlopend krediet krijg je te maken met een variabele rente, wat in je voordeel maar ook in je nadeel kan uitpakken. Als je geld lenen als tijdelijke oplossing ziet, past een persoonlijke lening het beste bij deze kijk op lenen. Daarom sturen veel kredietverstrekkers op deze leenvorm.

De belangrijkste voordelen

Terugkomend op een persoonlijk krediet: Wat zijn de grootste voordelen van deze leenvorm? Wij hebben ze hier voor je opgesomd in een handig overzicht:

  • Vaste looptijd tegen een laag vast rentepercentage
  • Vast maandbedrag. Je weet dus waar je aan toe bent.
  • Het bedrag is in één keer opneembaar. Dit komt met name van pas voor de aanschaf van bijvoorbeeld een auto of een woningrenovatie. Sterker nog, als het leenbedrag gebruikt wordt voor woningverbetering, dan mag je de rente aftrekken van de belasting.
  • Mogelijkheid tot kosteloos extra aflossen. Let wel, lees altijd de kleine lettertjes van de voorwaarden. Bij sommige kredietverstrekkers kan extra aflossen niet altijd boetevrij!

Hoeveel geld kan ik lenen?


Hoeveel geld jij kan lenen is afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie. Wat we wel kunnen zeggen, is dat het minimale leenbedrag van een persoonlijk krediet op €5.000 ligt en een maximum kent van €150.000 per kredietverstrekker. Als je dus een groot bedrag wilt lenen, bijvoorbeeld voor het financieren van een tweede (vakantie)huis, dan kan het zijn dat je bij meerdere kredietverstrekkers moet aankloppen voor een lening.