In de afgelopen 13 jaar zijn studenten maar liefst twee keer zoveel gaan lenen. Waar de gemiddelde studieschuld in 2000 nog 8.000 euro bedroeg, kwam deze afgelopen jaar gemiddeld op 16.000 euro uit. Het wordt steeds gangbaarder om geld bij te lenen. Maar weet jij eigenlijk wel wat de regels zijn omtrent het terugbetalen? En hoe lang je hier de tijd voor hebt? Wij geven je een antwoord op 5 veelgestelde vragen.

Wanneer moet ik beginnen met terugbetalen?

Je hoeft je studieschuld niet direct af te lossen. Er is een aanloopfase van twee jaar. Als je recht op studiefinanciering stopt, begint op 1 januari van het daaropvolgende jaar de aanloopfase. Als je dus bijvoorbeeld vanaf 1 september 2014 geen recht meer hebt op studiefinanciering, dan start op 1 januari 2015 je aanloopfase en moet je vanaf 1 januari 2017 beginnen met aflossen. Uiteraard mág je eerder beginnen met aflossen.


Hoe lang heb ik de tijd om terug te betalen?

Je moet je totale schuld in 180 maanden terugbetalen (15 jaar).

Hoe hoog is de rente?

Over je studieschuld loopt rente. Het gaat om samengestelde interest. Dat wil zeggen dat er ook rente over de rente wordt berekend. Op dit moment is het rentepercentage 0,81%.

Hoe gaat het aflossen van mijn lening in zijn werk?

Na de aanloopfase van twee jaar begint de aflosfase. Vanaf dat moment moet je aflossen. Dit gebeurt in maandelijkse termijnbedragen. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van je schuld en het eventuele inkomen van je partner. Hoe meer je verdient, hoe meer je af moet lossen.


Kan ik de terugbetaling van mijn studieschuld tijdelijk stopzetten?

Je kunt er voor kiezen om het terugbetalen van je studieschuld maximaal 5 jaar (60 maanden) stop te zetten. De rente over je schuld blijft wel lopen. De maximale terugbetalingstermijn van 15 jaar wordt dan wel verlengd met het aantal maanden dat je tijdelijk niet aflost.