Een hypotheek sluit je niet iedere dag af. Dit is een spannende en ingewikkelde aangelegenheid. Zeker als je voor het eerst een huis koopt. Je wilt alles tot in de puntjes voorbereiden en goed beslagen ten ijs komen. Daarom is goed advies onmisbaar om te voorkomen dat je een verkeerd product kiest. Waar moet je nou op letten als je een hypotheek gaat afsluiten en wat zijn valkuilen? Wij geven je 5 tips

Tip 1: Zoek een financieel adviseur

Bij het kopen van een huis moet je grote financiële beslissingen maken. Een goede financieel adviseur helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Het kan je duizenden euro’s kosten als je door onwetendheid de verkeerde hypotheek afsluit. Bovendien is een financieel adviseur verplicht jou een passend product te verkopen. Dat heet de zorgplicht. Zij moeten voorkomen dat jij een hypotheek afsluit die je eigenlijk helemaal niet kunt betalen.


Tip 2: Leg spaargeld in

Misschien heb je de afgelopen flink gespaard en een behoorlijk spaarsaldo opgebouwd. Of je hebt een schenking gekregen van bijvoorbeeld je ouders. Dat is gunstig bij het kopen van een huis. Vanaf 2018 kun je maximaal de waarde van je huis financieren met een hypotheek. Meer niet, dus geen verbouwing bijvoorbeeld. Dit moet je dan met eigen geld bekostigen. Daarnaast geldt: hoe meer je zelf inlegt, hoe hoger je rentekorting wordt. In dat geval zullen je maandelijkse hypotheeklasten iets lager zijn.

Tip 3: Je bestaande hypotheek meenemen

Heb je al een koophuis met een gunstige rente op de hypotheek? Overleg dan met de bank of je deze hypotheek kan meenemen. Normaal gesproken sluit je bij een nieuwe woning een nieuwe hypotheek af. Dit is alleen gunstig wanneer de voorwaarden en rente van je huidige hypotheek zo gunstig zijn, dat het geld bespaart om alles over te laten zetten naar je nieuwe huis. Bespreek met je financieel adviseur de mogelijkheden.

Tip 4: Denk aan de toekomst

Je hebt misschien nu je leven aardig op orde, maar er kan natuurlijk van alles gebeuren. Houd er rekening mee dat je werkeloos kunt raken, kunt scheiden of ziek kunt worden. Denk er ook aan dat je hypotheek misschien doorloopt na je pensioen. Kun je het dan nog betalen, heb je een oudedagvoorziening geregeld? Laat je niet verleiden door een hypotheek af te sluiten met de laagste rente. De rente kan dan nu wel erg laag staan, maar er kan veel gebeuren in een paar jaar. Denk hier goed over na. De financieel adviseur kan met je meerekenen.


Tip 5: Ga shoppen

Als je weet welke hypotheek het beste bij jou past, kun je gaan shoppen. Laat je niet de eerste de beste hypotheek aansmeren, maar ga langs bij verschillende banken. Zoek uit wat iedere hypotheekverstrekker vraagt aan kosten, wat ze je daarvoor kunnen bieden en welke garanties zij afgeven. Een bank kan voor jou de best passende hypotheek berekenen, waarbij wordt gekeken naar jouw wensen, behoeften en mogelijkheden. Neem niet direct na het gesprek een beslissing, maar denk er thuis nog eens rustig over na.