Jarenlang kon je alleen een huis kopen en een hypotheek afsluiten als je een vast dienstverband had. Dat is gelukkig allang niet meer het geval. In Nederland zijn er inmiddels ongeveer twee miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dit zijn mensen die een flexibel aantal uren per week werken of mensen die een arbeidsovereenkomst hebben voor een bepaalde tijd. Ook kent ons land meer dan een miljoen zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel. Als flexwerker hypotheek afsluiten is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld. Afhankelijk van je situatie, zijn er verschillende mogelijkheden. We vertellen je er in dit artikel meer over. Lees snel verder!

Contract voor bepaalde tijd

Vaak begin je bij je werkgever met een contract voor bepaalde tijd, maar heb je wel het vooruitzicht op een contract voor onbepaalde tijd. Als dit het geval is, dan kan je werkgever een intentieverklaring afgeven. In deze intentieverklaring geeft de werkgever aan dat hij je contract zal omzetten in een contract voor onbepaalde tijd, als de omstandigheden van de organisatie niet veranderen. Zo kan de hypotheekverstrekker je huidige inkomen gebruiken voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Heb je geen intentieverklaring, dan kan je gebruik maken van de Arbeidsmarktscan. Hierbij wordt gekeken naar je verdiencapaciteit en je arbeidsmarktpositie voor de komende vijf jaar. Dit vergroot je kansen bij het aanvragen van een hypotheek.


Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten

Werk je via een uitzendbureau, dan kan je een perspectiefverklaring aanvragen bij je uitzendbureau. Als je minimaal een jaar via hetzelfde uitzendbureau werkt, dan kunnen zij een perspectiefverklaring afgeven. Hierbij wordt gekeken naar je huidige inkomen, er wordt een analyse gemaakt van je arbeidsmarktpositie én het uitzendbureau geeft een eigen oordeel over je toekomstige inzetbaarheid. Voor flexwerkers en zzp’ers blijft het ook nog steeds mogelijk om het inkomen van de laatste drie jaar te overleggen bij een hypotheekaanvraag.