Je woning is toe aan een opknapbeurt, maar je banksaldo is niet toereikend om grote aankopen te kunnen doen. Voor veel mensen een herkenbare situatie. Wanneer je financiële perspectieven gunstig zijn, kun je ervoor kiezen om het benodigde geld te lenen en het terug te betalen zodra je daartoe in de gelegenheid bent. Natuurlijk, hier zijn kosten aan verbonden, maar het grote voordeel is dat je het geplande project wel meteen kunt uitvoeren.

Bepalende factoren

Als je voor jezelf tot de conclusie bent gekomen dat geld lenen op dit moment een goed idee is, zul je de hoogte van het te lenen bedrag moeten gaan bepalen. Banken nemen daarbij niet te veel risico’s, je kunt dus niet oneindig veel lenen. Dat zou onverantwoord zijn, want daarmee breng je jezelf in grote problemen. Maar ook de bank zelf is er niet bij gebaat wanneer ze uiteindelijk hun geld niet meer terugzien omdat jij het bedrag niet meer bij elkaar krijgt. Daarom zijn er strikte voorwaarden opgesteld voor het bepalen van de hoogte van het te lenen bedrag:


·         Je leeftijd

·         Je burgerlijke staat

·         Je maandinkomen


·         Je woonsituatie

·         Je eventuele reeds bestaande leningenportefeuille

·         Je eventuele zorg voor kinderen

Het spreekt voor zich dat banken terughoudend zijn met het verstrekken van leningen wanneer je elders al een lening hebt lopen. Om die reden worden alle leningen in ons ook centraal geregistreerd en kunnen banken die informatie opvragen om inzicht te krijgen in jouw financiële situatie. Ook bij zakelijke leningen wordt altijd gecontroleerd of een ondernemer wel voldoende kredietwaardig is. Het is een veiligheidssysteem dat voor beide partijen voordelen biedt.

Kan het ook anders?

Je kunt er ook voor kiezen om geld te lenen van een familielid of vriend. In dat geval heb je natuurlijk niets te maken met het bovenstaande, maar zorg er in elk geval wel voor dat je in dergelijke situaties alles goed vastlegt. Vaak denken mensen dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen, het is immers een afspraak tussen twee goede bekenden. Maar je zult beslist de eerste niet zijn die belandt in een slepend conflict met zo’n goede bekende, juist omdat er nooit iets is vastgelegd en de meningen over de afwikkeling van de lening uiteenlopen.


De meeste geldschieters bieden online tools aan om, na het invullen van gegevens, direct te zien hoeveel je kunt lenen.