Zit jij op kamers of heb je plannen om dit binnenkort te gaan doen? Naast de leuke dingen zoals  vrijheid en je eigen leven leiden, krijg je ook te maken met vaste lasten. De energierekening is er daar één van. Energie hebben we allemaal nodig. Om je kamer warm te houden, te kunnen douchen, eten te koken en om je smartphone op te laden.  Aan energie hangt een prijskaartje. Maar hoe werkt dit precies?

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Verloop energieprijzen

Energie bestaat uit gas en stroom. Ieder met een eigen energietarief. Vóór 2010 werden de leveringstarieven voor energie voornamelijk duurder. Maar het tij lijkt nu gekeerd. Vanaf 2012 zijn de energieprijzen gedaald. Vooral gas laat een flinke daling van 17,5 procent zien. Het stroomtarief is de afgelopen 2,5 jaar met 14,7 procent gedaald. Omgerekend komt dat uit op een besparing van € 184,00 per jaar!  Goed nieuws, aangezien op jezelf wonen al duur genoeg is.


Energietarieven, hoe werkt dat eigenlijk?

Energietarieven, hoe werkt dat eigenlijk?

Factoren van invloed op energieprijzen

De energieprijzen worden ieder jaar in januari en in juli vastgesteld. Er zijn veel factoren die hier invloed op hebben. Hoe de energieprijzen zich verder ontwikkelen de komende jaren is daarom moeilijk in te schatten. Een belangrijke factor zijn de internationale olie- en gasprijzen. Deze worden gevormd door de interactie tussen vraag en aanbod, speculatie en wereldpolitiek. Daarnaast kan het weer een rol spelen bij de ontwikkeling van de energietarieven. Zo hebben we de afgelopen jaren vooral zachte winters gehad, waardoor we minder stookte. De vraag naar energie neemt af, energietarieven gaan naar beneden.

Variabel of vast contract?

Bij het afsluiten van energie kan je kiezen uit een variabel of een vast contract. Variabel wil zeggen  dat de prijzen op en neer kunnen gaan. Met dit contract betaal je de energieprijs die op dat moment geldig is. Sluit je een vast contract af dan betaal je de gehele contractperiode dezelfde prijs. Dat is de hoogte van het energietarief dat op het moment van afsluiten geldig was. Door de dalende energietarieven ben je momenteel dus goedkoper uit met een variabel tarief. Maar of dat volgend jaar nog steeds geldt blijft een vraag.

Infographic over Energieprijzen

Infographic over Energieprijzen