De crypto market cap is nu ongeveer 300 miljard dollar met meer dan 1500 crypto munten. Het is geen verrassing dat meer en meer mensen wereldwijd besluiten om in deze industrie te stappen en te investeren in crypto. In het begin kan de handel in crypto echter verwarrend lijken omdat het proces zelf verschilt van de handel op fiat beurzen en van wat veel investeerders en handelaren gewend zijn.

Vandaag schetsen we de vier essentiële stappen die je zullen helpen bij het starten van je crypto trading.


1. Kies een beurs om op te handelen

Net als bij fiat finance, heb je een plaats nodig om te investeren in cryptocrunt eenheden waar deze munten worden verhandeld. Om te beginnen moet je je registreren en wat geld op je rekening zetten, en dan beginnen met het kopen en verkopen van crypto.

Er zijn een aantal populaire crypto beurzen, bijvoorbeeld:

  • Poloniex
  • CEX
  • Bittrex
  • Bitfinex
  • Binantie
  • KuCoin

Dergelijke websites hebben verschillende voorwaarden van de dienstverlening en hun handelsplatformen kunnen sterk verschillen. Het is het beste om ze te onderzoeken en diverse reviews te lezen over de verschillende beurzen. Dit zal je helpen om een plek te kiezen die het beste bij je past.


Volgens de statistieken van CryptocoinCharts zijn er momenteel bijna 200 cryptocoin beurzen met een totaal dagelijks handelsvolume van $3,24 miljard, hoewel niet al deze markten betrouwbaar zijn. Situaties waarin cryptohandelaren hun geld verliezen door hacking komen regelmatig voor. Er zijn ook enkele gevallen waarin beurzen plotseling hun activiteiten beëindigen met weinig uitleg, wat leidt tot het volledige verlies van fondsen door investeerders. Het is dus van cruciaal belang om voor een vertrouwd platform te kiezen. In het begin is het een goed idee om te kiezen voor de grootste en bekendste opties.

Belangrijke opmerking: niet alle beurzen accepteren fiat geld, dus het kan zijn dat je eerst cryptovaluta moet kopen en dan munten in de beurs moet storten om te gaan investeren (er zijn echter ook exchange-broker-wallet hybriden zoals Bitcoin future waar je alles op één plaats kunt doen).

Dit leidt ons naar de volgende stap van het verkrijgen van een cryptocurrency wallet.

2. Kies voor een cryptocurrency wallet

Aangezien er veel beurzen zijn, moeten beleggers op de een of andere manier geld overmaken en hebben ze ook een plaats nodig om hun activa op te slaan. Cryptocurrency wallets zijn hulpmiddelen die je in staat stellen om cryptocentrische munten op te slaan en heen en weer te sturen.

Op dit moment zijn er verschillende soorten cryptoportefeuilles (mobiele, desktop, hardware en papieren portemonnees). Om te beginnen, heb je een mobiele of desktop (web) wallet nodig, verbonden met het internet.


Bijna alle cryptocurrencies hebben tegenwoordig hun officiële wallet zoals de Bitcoin Core wallet, Ethereum Wallet of MyEtherWallet, Litecoin-QT en Dash Core. Je vindt een link naar hun officiële wallet op de meeste cryptografische websites.

Multi-currency wallets zijn ook beschikbaar, hier zijn enkele voorbeelden:

Jaxx wallet: staat transacties toe met Bitcoin, Bitcoin Cash Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, Dash, Zcash en andere munten;

Zoals hierboven vermeld, zijn er enkele mogelijkheden om wisselkantoren met ingebouwde wallet te gebruiken, zoals Poloniex of Coinbase.

Als je de wallet hebt gekozen die je wilt gebruiken, ben je klaar om te gaan investeren.


3. Informatiebronnen vinden

Crypto valuta’s zijn zeer volatiele activa waarvan de prijzen in een paar uur tijd in grote percentages kunnen stijgen en dalen. Dergelijke bewegingen kunnen worden geactiveerd door meerdere gebeurtenissen, dus een cryptohandelaar moet voortdurend de marktinformatie in de gaten houden.

Voordat je je geld in een munt stopt is het een goed idee om het actief te bestuderen. Een van de beste instrumenten voor dit onderzoek is Coinmarketcap, een website waar je informatie kunt vinden over elke beschikbare munt en token. De gegevens omvatten kapitalisatie, levering, handelsvolume, enz. De site kan dus gebruikt worden voor cryptografische vergelijkingen. Cryptocompare is een andere nuttige site voor dit soort gegevens.

De beste manier om crypto-gerelateerd nieuws te volgen is het volgen van belangrijke publicaties en blogs in de industrie: Coindesk, News Bitcoin, The Merkle, Hackernoon. Nog meer nuttige informatie is te vinden op sociale media – je moet je verdiepen in bijvoorbeeld crypto-gerelateerde subreddits, telegram- en discondenskanalen en Quora-draden.

4. Gebruik technologie om de productiviteit te verhogen en risico’s te beperken

Je bent inmiddels uitgerust met enige kennis en instrumenten om te handelen. In vergelijking met het fiat investeringsproces ontbreken er echter nog enkele elementen.

Ten eerste kunnen fiat-beleggers aandelenindices gebruiken voor benchmarking bij het opbouwen van hun portefeuille – S&P500 en Nasdaq Composite zijn perfecte voorbeelden van dergelijke benchmarks. Ze stellen beleggers in staat om gemakkelijk hele sectoren te verhandelen en ingewikkelde portefeuilles te beheren in een eenvoudige investering, waardoor de risico’s en de volatiliteit van de portefeuille worden verminderd.


Je kunt gelijkaardige instrumenten vinden voor de cryptomarkt – Cryptoindex 100 (CIX100) is bijvoorbeeld een geautomatiseerde index die berekend wordt door een algoritme voor machinaal leren dat crypto valuta’s analyseert. Deze tool stelt handelaren in staat om de volatiliteit en risico’s voor hun portefeuilles te verminderen, evenals de kosten en inspanningen die inherent zijn aan het investeren in meerdere munten, wat resulteert in aanzienlijke besparingen in de handel.

Nadat de portefeuille is opgebouwd, kun je munten volgen via gespecialiseerde apps zoals Blockfolio of Delta, die waardevolle inzichten bieden (real-time wisselprijzen, het orderboek voor elke munt, enz.). Het gebruik van dergelijke tools verhoogt ook de productiviteit.

Conclusie

De handel in crypto valuta’s heeft een aantal verschillen ten opzichte van de traditionele fiat beurzen. Om te slagen in crypto trading, moet je betrouwbare informatiebronnen vinden, je onderzoek zorgvuldig uitvoeren, de meest geschikte beurs en wallet kiezen en benchmarks en tools voor portefeuillebeheer vinden.