Je wilt misschien wel een vliegticket, een online abonnement, een of andere aankoop uit China of Amerika, of iets heel anders aanschaffen. Helaas “kun je het niet krijgen”, zonder de creditcard van je moeder, je opa of een andere ouderling. Als je dit gevoel herkent, of juist wilt voorkomen, dan lees je verder wat jouw opties zijn om toch die aankoop of betaling met creditcard te kunnen doen.

Wat als een normale creditcard niet voor jou is weggelegd?

Er zijn verschillende manieren om een echte creditcard alles het ware te omzeilen. Daar is voor jongeren soms geen ontkomen aan, want je hebt voor een echte creditcard bijvoorbeeld een stabiel en relatief hoog inkomen nodig (€1150 p/m), nog afgezien van andere voorwaarden en kosten die er aan verbonden zijn. Als jongere moet je zorgen dat je goed op de hoogte bent van het aanbod van alternatieven.


Studenten creditcard

Voor jongeren zijn er namelijk veel ‘studenten’ opties bij de populaire aanbieders van creditcards, zoals VISA, ING, ANWB, ABN AMRO of SNS. Afgezien van een lagere bestedingsruimte is er helemaal niks verkeerds aan zo een studentencreditcard, als jij aan de voorwaarden van de aanbieder voldoet. Dus maak er gebruik van, als zo een studenten creditcard voldoet aan jouw wensen en mogelijkheden.

Garantstelling door ouders

Een andere mogelijkheid is dat je een creditcard aanvraagt, waarbij je ouders garant staan voor de schulden die jij maakt. Dat klinkt misschien mooi, maar zie je ouders eerst maar zo ver te krijgen, dat ze dit goedkeuren, voordat je je verder verdiept in deze optie. Dan weet je gelijk “hoeveel jij kunt krijgen”.

Naast deze gedroomde optie van garantstelling is er ook nog een gemakkelijkere en mogelijk minder gevoelig alternatief, waarbij je volledig zelfstandig en verstandig een creditcard kunt aanschaffen. Het is een optie die steeds populairder begint te worden en niet zonder reden. 


Prepaid creditcards  

Voor jongeren die door schulden of een tekort aan inkomen geen normale creditcard kunnen bemachtigen, lijkt op het eerste gezicht een prepaid creditcard geweldig. Hierbij maakt een BKR registratie of inkomen niet uit, want het concept is als een spaarkaart. Jij zet saldo op jouw kaart en deze functioneert NIET, zoals een pinpas bij een normale bankrekening, maar zoals een echte creditcard. 

Veel van de populaire aanbieders hebben zo een prepaid creditcard in hun assortiment. Wat echter heel erg opvalt bij een vergelijking van al deze prepaid creditcards is dat ze heel erg duur zijn ten opzichte van hun normale creditcards. In sommige gevallen betaal je bijna €200,- voor de aanschaf van een prepaid kaart. Ook zijn er vaak hoge opzegkosten of zelfs inactiviteitskosten, een vervelende boete dus, verbonden aan deze prepaid kaarten.

N26 Creditcard

Toch is er een hele goede kaart die er in alle vergelijkingen bovenuit springt. Dat is de N26 prepaid creditcard van de Duitse N26 bank. Deze is gratis en ‘overall’ de goedkoopste en beste creditcard voor jongeren op dit moment. Er zitten geen addertjes onder het gras bij deze kaart. Alleen de klantenservice schijnt traag te zijn door de populariteit. Verder kun je er kosteloos geld mee opnemen binnen Europa, krijg je er een gratis bankrekening bij, geniet je alle gemakken van Mastercard betalingen en zijn er geen maandelijkse of jaarlijkse kosten. De levertijd is bovendien maar 2 dagen. Met een prepaid creditcard van N26 kom je zeker niet in de schulden, maar heb je wel een optimaal betaalgemak online en onderweg: “Zoveel krijg jij!”