Cashback is een woord dat je steeds vaker voorbij ziet komen op televisie of internet. Maar wat is het precies? En hoe weet je of een cashbackactie betrouwbaar of de moeite waard is? In dit artikel leggen we het uit en laten we zien waar je op moet letten om te bepalen of een cashbackactie wel of niet betrouwbaar is.

Ontvang Cashback bij jouw favoriete online shops!


Wat is cashback?

Cashback betekent letterlijk geld terug. Cashback shoppen betekent niet dat je directe korting krijgt. Het voorziet in een bepaald kortingsbedrag dat je terugkrijgt nadat je online een aankoop hebt gedaan. Het is dus niet direct een manier om geld te verdienen, maar vooral een handige truc om op uitgaven te besparen. Het grote voordeel is wel dat je op steeds meer producten en bij steeds meer webwinkels (onder meer bij grote spelers als Wehkamp, Zalando en Bol.com) cashbackkorting kunt krijgen. Als je cashbackacties dus gebruikt voor het kopen van producten die je sowieso zou aanschaffen, levert deze vorm van korting je toch behoorlijk wat korting op.

Hoeveel kun je verdienen?

De hoogte van cashbacks bedraagt meestal enkele euro’s tot, in het geval van wat duurdere producten, een paar tientjes. Als je geregeld online shopt en veel gebruikmaakt van cashbacks kun je op jaarbasis al gauw honderden euro’s verdienen. De methode is bovendien interessant voor een breed arsenaal aan producten. Kleding, cadeaus, energiecontracten of verzekering: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een cashbackactie.

Cashback XL

Cashback XL is een van de grootste en bekendste cashbacksites van Nederland. Als je een online-aankoop wil doen, ga je naar de site van Cashback XL. Log vervolgens in en type in de zoekbalk de naam in van de webshop waar je iets wilt kopen. Je krijgt dan te zien of de betreffende webshop bij Cashback XL is aangesloten en wat de hoogte is van de cashback die je kunt krijgen. Als je vervolgens via Cashback XL naar die webshop gaat en daar iets koopt, wordt de aankoop geregistreerd en verschijnt de cashback direct in jouw account bij Cashback XL. Voor het uitbetalen van je saldo ga je naar het gedeelte ‘Uitbetalingen’ van je account en vraag je de uitbetaling aan. Er is geen sprake van een minimumbedrag dat je verdiend moet hebben voordat er wordt uitgekeerd. Cashback XL wordt door de meeste gebruikers gezien als een betrouwbare partij die consequent cashbacks toekent en snel en duidelijk vragen beantwoordt.


Hoe herken je een betrouwbare cashbacksite?

Een goede cashbacksite is te herkennen aan een aantal kenmerken. Let vooral goed op de onderstaande punten bij het kiezen en gebruiken van cashbacksites.

  • Hoe zit het met de registratie en acceptatie van cashbacks? Sites die er een slordig registratieproces op nahouden of vaak cashbacks weigeren zijn je tijd en moeite eigenlijk niet waard.
  • Op welke manier en binnen welk tijdsbestek wordt er gereageerd op mails en/of vragen? De manier van communiceren is vaak een goede indicator voor de betrouwbaarheid van een cashbacksite.
  • Zijn de daadwerkelijk verleende cashbacks ook in overeenstemming met de getoonde bedragen en kortingen op de site?

Goede en minder goede cashbacksites

Gelukkig zijn er in dit tijdperk van internetfora en onlinereviews voldoende gebruikservaringen te vinden die inzicht geven in de kwaliteit en betrouwbaarheid van cashbacksites. Cashback XL, Shopkorting.nl, Cashbackdeal.nl en EuroClix komen op de meeste plaatsen positief uit de bus. Shopbuddies.nl, P-less en SBS6voordeel kunnen in veel reviews rekenen op een beduidend slechtere beoordeling.