Het is steeds populairder onder onze nederlanders: het varen op een bootje. We hebben massaal weekenden op het water doorgebracht afgelopen zomer. Door een boot huren Zeeland, de waddeneilanden of de grachten van Amsterdam heeft heel Nederland het varen ontdekt. Dat is natuurlijk zo gek ook niet. Wanneer je bijvoorbeeld woont in een grote stad zonder een mooie, grote tuin, biedt een bood de perfecte gelegenheid om alsnog heerlijk buiten te zijn waar en wanneer je maar wil. Daarnaast geeft het je ook veel vrijheid om er op uit te gaan. Sommigen hebben afgelopen zomer zo vaak op het water doorgebracht, dat ze zich afvragen of het niet voordeliger is om een boot te kopen in plaats van constant te huren. Wij vertellen je graag wat de voors en tegens van het huren of kopen van een boot zijn.

Voordelen van huren

Allereerst zijn er verschillende voordelen die bij het huren van een boot komen kijken. Zo hoef je je bijvoorbeeld niet zorgen te maken over een ligplaats van de boot. Doordat het varen steeds populairder wordt, wordt de wachtlijst op verschillende havens ook steeds langer en langer. En, het hebben van zo’n ligplaats brengt ook een kostprijsje met zich mee.


Daarbij is het voordeel van huren, dat je veel vrijheid hebt wat betreft verschillende vaarroutes en plekken. Bij het kopen van een boot zal je namelijk kunnen gaan merken dat je dezelfde route en omgeving blijft verkennen. Door het huren van een bootje kun je maar blijven ontdekken en zal je niet snel zijn uitgekeken.

Allerlaatst is er nog het onderhoud van de boot waar niet meteen aan wordt gedacht. Door het huren van een boot zijn dit zorgen waar je je gelukkig niet mee bezig hoeft te houden. Ieder jaar zal er weer onderhoud aan de boot moet worden verricht.

Voordelen van kopen

Wanneer je een eigen boot hebt, kun je gaan en staan wanneer je maar wil. Bij het huren van een boot zal je eerst prijzen moeten vergelijken en het is natuurlijk nog maar afwachten of er plek is. Bovendien heb je bij het bezitten van een boot ook zelf de vrijheid wat betreft het tijdsbestek. Heb je het na een uur wel gezien? Geen probleem. Wil je nog wel een uurtje langer door? Ook geen probleem. Het verschil in kosten zal je in ieder geval niet merken.


Daarnaast is het heerlijk om de boot naar eigen wensen in te richten. Hierdoor zal het echt als jouw boot voelen, wat natuurlijk ook het geval is. Je kan wat spullen laten liggen, waardoor je niet een hele paklijst aan kleren, eten, handdoeken en verdere inboedel mee hoeft te nemen. Zo kun je altijd spontaan even naar de boot gaan, zonder al te veel mee te nemen. Hoe heerlijk als dit echt als je tweede plekje voelt.

Dus wat precies voordeliger is, is maar net het verschil in wensen, behoeftes en gebruik. Dit is per persoon en situatie verschillend. Het is vooral verstandig om bovenstaande aspecten naast elkaar te leggen. Zo zal je zelf ervaren wat voordeliger is.