Het ziekenhuis is een plek waar je liever niet komt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en kan ons allemaal overkomen. Een behandeling in het ziekenhuis kan al snel oplopen tot duizenden euro’s. Je verdiepen in een goede zorgverzekering die bij jou past is daarom zeker de moeite waard!

 


 

Diagnose Behandel Combinatie

Zorg en het prijskaartje dat daaraan vast hangt kan erg variëren. Van een controlebezoekje, tot een operatie en langdurige ziekenhuisopname. Over het algemeen kost zorg erg veel geld, maar om het voor jou als gebruiker betaalbaar te houden heb je een zorgverzekering. Omdat zorg in het ziekenhuis erg kan variëren en vaak bestaat uit een traject van meerdere bezoeken wordt er een DBC (Diagnose Behandel Combinatie)-Zorgproduct aangemaakt. Dit betekent dat de rekeningen voor zorgbehandelingen worden gebundeld. In het DBC staat beschreven welke zorgactiviteiten aan een patiënt zijn verleend. Aan de hand van het DBC wordt vervolgens bepaald of de zorgactiviteiten vallen onder het basispakket van je zorgverzekering of het aanvullend pakket.

Wie betaalt wat? De zorgverzekering en jij

Wie betaalt wat? De zorgverzekering en jij

Eigen risico

Iedereen met een zorgverzekering beschikt over het basispakket. Deze is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Onderdeel hiervan is het verplicht eigen risico. Dit betreft een maximaal vastgesteld bedrag dat je zelf moet betalen als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Je zorgverzekeraar betaalt een groot gedeelte van de kosten die jij maakt voor zorg. Betreft dit een behandeling die niet onder de basisverzekering valt dan hoef je zelf niks te betalen. Dit ligt er echter wel aan hoe en of je aanvullend verzekerd bent. Het zou kunnen dat je een deel van de rekening wel zelf moet betalen. Zoek dit vooraf dus goed uit.


Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Welke zorg wordt vergoed?

In Nederland is de zorg onderverdeeld in 4.400 DBC Zorgproducten. Deze zijn opgedeeld in twee segmenten:

  • A-segment: deze zorg wordt altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Ongeveer 30% van de ziekenhuisbehandelingen (DBC’s) vallen hieronder.
  • B-segment: deze zorg wordt niet altijd vergoed. Dit ligt eraan welke afspraken de zorgverzekeraar met het betreffende ziekenhuis heeft gemaakt.

Om je bewust te maken van ziekenhuiskosten hebben we de gemiddelde tarieven van een aantal veelvoorkomende  ziekenhuisbehandelingen op een rij gezet.

Infographic veelvoorkomende ziekenhuisbehandelingen

Infographic veelvoorkomende ziekenhuisbehandelingen