Ben je ondernemer of zzp’er? Alle kosten die je maakt ten behoeve van de onderneming of werkzaamheden zijn aftrekbaar. Dat is ook logisch omdat deze kosten ten koste gaan van de winst.

Smartphones
Volgens provider KPN vormen de smartphones van Apple, Samsung en Huawei de top drie van de zakelijke telefoons. Deze fabrikanten bieden telefoons in verschillende prijsklassen aan. Het is verstandig om een betrouwbaar toestel aan te schaffen. De Huawei P40 Pro bijvoorbeeld werkt op het veilige en vertrouwde Android besturingssysteem. Het heeft een grote accu en een fijn OLED-scherm. Groot voordeel is de prijs. De P40 Pro is in aanschaf voordeliger dan bijvoorbeeld de Samsung of de iPhone. Een Huawei hoesje van Casimoda zorgt voor een goede bescherming.

Betrouwbaar
Een smartphone dient in ieder geval een lange stand-by tijd te hebben. Het is erg vervelend dat je tijdens kantoortijden een lege batterij hebt. Een batterijduur van 9 uur bij internetgebruik is een minimale vereiste. Een snelle processor en voldoende werkgeheugen zorgen er samen voor dat je probleemloos meerdere zware apps tegelijkertijd kunt gebruiken. Regelmatige software-upgrades en beveiligingsupdates zijn essentieel om de software op de telefoon veilig en actueel te houden. Apple verkoopt smartphones die vijf jaar lang upgrades ontvangt. Voor Android geldt dat alleen voor recent verschenen high-end toestellen.


Kosten
De abonnementskosten en gesprekskosten voor de mobiele telefoon/smartphone die jij als ondernemer gebruikt, zijn aftrekbaar van de winst. De kosten moeten wel zakelijk zijn. De btw mag je verrekenen bij de aangifte omzetbelasting. Als je een nieuwe zakelijke mobiele telefoon aanschaft in combinatie met een sim only-abonnement, dan mag je investering afschrijven als aftrekpost.

Zakelijk deel

Als je een telefoonabonnement hebt dat bestaat uit zowel toestel- als verbruikskosten, mag je alleen het zakelijke deel van de abonnementskosten aftrekken. Als je de mobiele telefoon of smartphone zowel zakelijk als privé gebruikt om te bellen, te appen of als navigatie, is het lastig om het zakelijke deel exact te berekenen. Daarom heeft de Belastingdienst besloten dat je het zakelijk deel ‘naar redelijkheid’ mag inschatten.


Een zakelijke smartphone is een apparaat waar je te allen tijde over moet kunnen beschikken. Dat betekent voorzichtig omgaan en het toestel beschermen met een telefoonhoes. Dit betekent Samsung hoesjes kopen of een hoesje voor een ander merk want voor elke smartphone zijn er speciale telefoonhoesjes.