Het inrichten van je huis of appartement kan een prijzige operatie zijn. Des te handiger is het als je wat geld kunt besparen op het inrichten van je interieur. Hoe kun je leuke spullen in huis halen, maar tegelijkertijd vriendelijk blijven voor je portemonnee? In dit artikel reiken we een aantal handige bespaartips aan.

Bepaal vooraf een budget

Een goede beginstap bij het kostenvriendelijk inrichten van je woning is het maken van een budgetplan. Bedenk voordat je gaat winkelen hoeveel je ongeveer uit wilt geven. Door je aan het plan te houden en folders aandachtig na te speuren op prijzen, kortingen en aanbiedingen, blijf je gemakkelijker binnen het opgestelde budget. Doordachte aankopen zijn doorgaans beter voor de beurs dan impulsaankopen.


Duurder is niet altijd beter

Duur wordt vaak geassocieerd met beter. Toch gaat die wijsheid niet altijd. Vaak betaal je ook voor design of een merknaam, terwijl vergelijkbare producten die enkele tientallen procenten minder kasten vaak kwalitatief gelijkwaardig zijn. Bovendien is het helemaal niet nodig om altijd merkspul te kopen. Dat geldt zeker voor kleinere woonaccessoires zoals kussentjes of beddengoed. Vergelijk ook diverse winkels en ga bij het doen van een aankoop niet over een nacht ijs. Het zal je verbazen hoe vaak aan diezelfde mooie stoel of kledingkast bij diverse winkels een verschillend prijskaartje kan hangen. Als je geen moeite hebt om bepaalde meubels of woonaccessoires tweedehands aan te schaffen, kan het ook lonen om Marktplaats een keer grondig af te speuren. Online kopen is vaak ook een goed idee. Webshops zijn door de bank genomen namelijk goedkoper dan fysieke winkels.

Tips voor het besparen op je interieur

Onderhandelen

Onderhandelen kan ook een goede manier zijn om leuke spullen voor een zacht prijsje op de kop te tikken. Er zijn natuurlijk legio methodes om te onderhandelen, maar de volgende tips werken vaak uitstekend:


  • Laat je enthousiasme over een product niet te duidelijk doorschemeren. Een zakelijke houding geeft je meestal een betere onderhandelingspositie.
  • Geef aan dat je hetzelfde artikel elders hebt gezien. Als de prijs bij de andere zaak gelijk of lager is, zijn verkopers sneller geneigd om iets van de prijs af te doen.
  • Zet in op combideals. Als je het gros van je interieur bij een winkel koopt, resulteert dat vaak in leuke kortingen op de totaalprijs of individuele producten.

Let op aanbiedingen

Als je goed oplet, is er altijd wel een aanbieding te vinden. Op sites als Groupon en iBood komen bij tijd en wijle hele interessante aanbiedingen voorbij. Het gaat dan vaak om mooie en vooral praktische spullen die een verrijking kunnen vormen voor jouw interieur. Denk aan bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, prullenbakken en fraaie loungesets. Ook de woonafdeling van internetgigant Bol.com heeft soms scherpe aanbiedingen.

Duurzame en energiezuinige lampen

Denk ook eens na over de verlichting in je woning. Dit is een niet onbelangrijk deel van het interieur waarop je bovendien flink kunt besparen. Een sfeervolle plafondlamp, opbouwspot of plafonnière met led-lampen bespaart energie en is dus goed voor zowel het milieu als de persoonlijke financiën. Een winkel als Besseling Licht is bijvoorbeeld gespecialiseerd in duurzame, originele en mooie lampen voor elk interieur.

Hergebruik bestaande meubelen

Schrijf ook wat oudere meubelen niet te snel af. Met een likje verf of een goede schuurbeurt ziet ook die houten eettafel van een paar jaar oud er plots weer als nieuw uit. Met een gezonde dosis creativiteit kun je jouw interieur nieuw aanzien geven en tegelijkertijd geld overhouden!

 

Heb jij ook een paar super tips voor het besparen op je interieur? Deel ze dan hieronder!