Ben je op zoek naar een nieuwe aanbieder of ga je juist voor het eerst op jezelf wonen en moet je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Hoewel het natuurlijk niet zo moeilijk is om gewoon een energieleverancier te kiezen, loont het zich om bedrijven en tarieven met elkaar te vergelijken. Een goede vergelijking vooraf kan geld opleveren, maar er tevens voor zorgen dat je verzekerd bent van een goed serviceniveau. Op welke zaken moet je goed letten bij het kiezen van een energieleverancier? In dit artikel helpen we je verder aan de hand van een tiental concrete tips.

Vergelijk de tarieven per energieleverancier

Zeker bij het kiezen van een eerste energieleverancier is het belangrijk om vooraf een goede rekensom te maken en de tarieven per aanbieder te vergelijken. Een goede tarievenvergelijking kan je al gauw enkele tientjes per maand aan stroomkosten schelen. Wil jij ook energieprijzen vergelijken? Gelukkig zijn er op internet diverse vergelijkingsmodules en rekentools, zoals het reken- en vergelijkingsmodel van Energieleveranciers.nl, te vinden die het vergelijken van verschillende energietarieven vergemakkelijken.


Bereken ook de totaalprijs

Bij het vergelijken van energieleveranciers is het ook van belang om te kijken naar de totaalprijzen die gepaard gaan met jouw verbruik. Naast leveringstarieven komen namelijk ook mogelijke extra kosten om de hoek kijken waar je rekening mee moet houden. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten voor transport, btw, energiebelasting en vastrecht? En is er eventueel sprake van een actietarief dat later wordt omgezet in een hoger tarief?

Contractvorm en betaalwijzen

Kijk daarnaast ook naar de contractvorm en betaalwijzen die de energieleverancier aanbiedt. Aan bepaalde betaalwijzen zijn bij sommige leveranciers bijvoorbeeld extra kosten verbonden. Handig om te wijzen als deze manier van betalen juist jouw voorkeur heeft…

Enkel- of dubbeltarief

De meeste energieleveranciers geven je de keuze tussen enkel- of dubbeltarief. Bij de eerste variant betaal je altijd hetzelfde, vaste bedrag, terwijl er bij dubbeltarief meer betaalt in de piekuren en juist minder in de daluren (’s nachts en in het weekend). Check dus altijd goed hoeveel stroom je doorgaans in zowel de piek- als daluren gebruikt. Op het eerste gezicht lijkt een dubbel tarief gunstiger, maar die vlieger gaat niet altijd op. Als je veel stroom gebruikt in de daluren, kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een enkel tarief. Het piektarief ligt bij dubbeltarief namelijk hoger dan het enkeltarief.


Lang- of kortlopend energiecontract

Ook de keuze voor een lang- of kortlopend energiecontract is grotendeels afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en consumptiegewoonten. Een contract voor onbepaalde tijd maakt overstappen gemakkelijker, maar levert geen leuke welkomstkortingen op. Een contract voor bepaalde tijd geeft je meestal meer zekerheid over de prijs, maar kan bij een stijging van energieprijzen op het verkeerde moment wel resulteren in hogere tarieven.

Kies voor een duurzame energieleverancier

Kies met het oog op de toekomst voor een energieleverancier die duurzame stroom (wind, zonne-energie of waterkracht) inkoopt, verkoopt of produceert. Dat is beter voor het milieu en jouw leefomgeving. Omdat de transitie naar een groenere economie inmiddels is ingezet, zal groene stroom in de nabije toekomst ook in prijs gaan dalen.

Stap over voor een betere deal

Overstappen naar een andere energieleverancier is voor sommige mensen een drempel. Toch hoeft dat niet. Het is niet zo moeilijk, terwijl de overstapservice garandeert dat jouw toekomstige leverancier de overstapkosten voor zijn rekening neemt.

Vergelijk ook op kwaliteit

Naast geld is ook service natuurlijk een belangrijk criterium voor het kiezen van een energieleverancier. Welke servicediensten biedt de leverancier? Kan ik meterstanden ook online doorgeven? Kan ik termijnbedragen tussentijds wijzigen? In welke vorm ontvang ik de maandelijkse factuur? Door vooraf op zoek te gaan naar antwoorden op dit soort vragen schep je duidelijkheid.


Stap niet te vroeg over

Probeer altijd rekening te houden met de switchtermijnen van energieaanbieders. Stap je bijvoorbeeld als snel na en ruim voor de eindduur van een contract over naar een andere leverancier? Dan kun je een boete krijgen van de oude aanbieder en een welkomstkorting bij de nieuwe leverancier mislopen.

Wel of niet overstappen na de wintermaanden?

Het voorschotbedrag dat je maandelijks betaalt voor stroom en gas is een gemiddelde. In de winter verbruik je vaak meer dan het gemiddelde, in de zomer minder. Stap je net na de wintermaanden over en duurt het nog even voordat de jaarrekening binnenkomt? Dan moet je wellicht bijbetalen. Door te wachten met overstappen tot de volgende jaarafrekening voorkom je dit.

 

Heb jij nog andere tips voor het kiezen van je energieleverancier? Deel ze hieronder!