Opzeggen abonnement op mobiele telefoon

De meeste mensen sluiten tegenwoordig een langlopend abonnement af voor het gebruik van een mobiele telefoon, bijvoorbeeld voor een of twee jaar. Meestal ontvang je gratis een toestel en zijn er kortingsacties verwerkt in het maandbedrag. Maar wat als je af wilt van een dergelijk abonnement?

Na verstrijken

Bij het aflopen van het abonnement kun je de overeenkomst kosteloos opzeggen. Je dient het minimaal een maand van tevoren aan te geven als je het abonnement wilt stopzetten. Doe je dit niet, dan wordt het abonnement omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt dit contract ten alle tijden opzeggen, met een opzegtermijn van een maand.


Toestel houden

Of je het toestel mag houden hangt af van de overeenkomst die je met de aanbieder hebt afgesloten. Soms ontvang je een gratis toestel bij het afsluiten van het abonnement. Dit toestel is dan bij de contractprijs inbegrepen en blijft van jou. Bij sommige abonnementen lease je het toestel echter en dien je de telefoon na afloop van het abonnement weer in te leveren. Vaak kun je er wel voor kiezen de telefoon voor een bepaald bedrag over te nemen. Weet je niet wat voor abonnement je hebt afgesloten? Dit vind je in de algemene voorwaarden.

Voortijdig opzeggen abonnement

Is het abonnement nog niet verstreken, dan dien je de contractperiode in principe helemaal uit te zitten. Wel kun je het abonnement afkopen, maar dit is erg ongunstig. Je dient dan alle maandbedragen, tot het aflopen van het abonnement in een keer af te betalen, terwijl de kortingsacties vervallen. Je kunt vervolgens geen gebruik meer maken van de afgesproken belminuten of internetbundels. Ook mogen providers administratiekosten rekenen. Bedenk voordat je een abonnement voor een lange periode afsluit, dus goed of je wel voor zo lang vast wil zitten aan de overeenkomst.

Algemene voorwaarden

Sommige providers hanteren zelf regels die iets soepeler zijn. In de algemene voorwaarden van jouw contract kun je zien wat voor specifieke regels er gelden voor jouw abonnement. De provider is wettelijk verplicht de algemene voorwaarden gratis te verstrekken.


Voorbeeldbrief opzeggen abonnement

Loopt je abonnement bijna af en wil je het opzeggen? Of is de overeenkomst inmiddels omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd? Dan kun je onderstaande voorbeeldbrief gebruiken voor het opzeggen van de overeenkomst.

 

[Jouw voornaam en achternaam]

[Adres]

[Postcode en Woonplaats]


 

[Naam provider]

[Adres]

[Postcode en Vestigingsplaats]

 


[Plaats], [datum schrijven]

 

Betreft: opzeggen abonnement mobiele telefonie

 

Referentie: [referentienummer, factuurnummer, klantnummer etc.]


 

Geachte heer, mevrouw,

Hierbij informeer ik u mijn huidige abonnement op mobiele telefonie van [naam provider] op te willen opzeggen, met ingang van [datum afloop contract of bij een contract voor onbepaalde tijd 1 maand na dagtekening], waarbij ik de opzegtermijn van [1 maand] in acht neem.

Ik zou graag binnen twee weken na dagtekening van deze brief, een bevestiging van mijn opzegging ontvangen per post of e-mail [(e-mailadres)].

Hiermee hoop ik u voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

 

[Jouw voornaam en achternaam]