Goedkoper bellen met je mobieltje, voor minder geld meer sms’en in het buitenland en surfen in Europa is ook sinds vandaag goedkoper geworden. Prima nieuws nu de zomervakantie voor de deur staat! Oorzaak: de Europese Commissie heeft in de EU-landen de roamingkosten naar beneden gebracht.

Neelie Kroes

Dit alles is te danken aan de eurocommissaris Neelie Kroes van Telecom. Dankzij haar maatregel is er eindelijk een eerlijke concurrentie gaande tussen de verschillende providers in Europa. Vorig jaar gingen de kosten ook al omlaag en eind volgend jaar zijn we er zelfs helemaal van af (roamingkosten).


Wat is roaming?

Wanneer je buiten de grenzen van Nederland komt betaal je extra kosten om mobiel internet te gebruiken. Omdat je eigen provider in het buitenland niet beschikbaar is wordt je automatisch gekoppeld aan een ander buitenlands mobiel netwerk. Deze buitenlandse provider stuurt een factuur aan jouw oorspronkelijke (Nederlandse) provider en die berekent dit weer met een winstmarge door aan de eindgebruiker: jij dus.
Wist je dat 28% zijn telefoon uit zet als ze over de grens gaan?