Als student heb je het vaak niet breed. Je kamerhuur, je studieboeken en je eten en drinken: het moet allemaal worden betaald! En als je ’s avonds naar je vereniging of favoriete kroeg, café of bar gaat, wil je ook gewoon een rondje kunnen geven. Om ervoor te zorgen dat je elke maand genoeg geld op je rekening hebt staan, is het als student vaak belangrijk om goede financiële keuzes te maken. Hoeveelkrijgjij.nl helpt jou hierbij, ditmaal bij het vinden van een goed(kop)e studentenfiets.

Een goed(kop)e studentenfiets

Alleen een goede fiets is ook een goedkope fiets: als jij elke maand voor €25,- een oud barrel op de kopt tikt dat na die maand in elkaar stort, dan ben je per jaar alsnog (12 x €25,- =)  €300,- kwijt; als je voor €150,- een goede fiets koopt waar je drie jaar op kunt fietsen, dan ben je per jaar slechts (€150,- / 3 =) €50,- kwijt. En bovendien rijd je dan voor een stuk minder geld op een stuk betrouwbaardere fiets.


Aan welke eisen moet een goed(kop)e studentenfiets voldoen?

Een studentenfiets staat vaak buiten: voor je huis, bij de universiteit, op het station en in de stad. Zacht gezegd is het daarom geen overbodige luxe als jouw fiets een beetje tegen water kan en niet wegroest bij de eerste de beste regen- of sneeuwbui. Het goedkopere segment fietsen dat te koop is bij winkels als Hema of Gamma is helaas erg gevoelig voor roest. In plaats van een nieuwe fiets uit het goedkopere segment kun je daarom beter een tweedehands fiets uit het duurdere segment dat te koop is bij fietsspeciaalzaken kopen. Fietsen van merken als Gazelle of Batavus gaan vaak jaren mee!

Hoe vind ik een goed(kop)e studentenfiets?

Hoe vind ik een goed(kop)e studentenfiets?

Je doet er als student goed aan een zo simpel mogelijke fiets te kopen: een stadsfiets met achteruittraprem en zonder versnellingen. Alle extra’s zijn gevoelig voor roest en andere beschadigingen door buiten staan, vallen en contact met andere fietsen. De kans is bovendien groot dat jij problemen aan een simpele fiets makkelijk zelf kunt oplossen en zo dus bespaart op de soms dure reparatiekosten van de fietsenmaker om de hoek!

Check bij aankoop van een tweedehands fiets altijd het volgende:

  • Fietst de fiets (lekker)?
  • Heeft de fiets de goede hoogte voor jou?
  • Werken de remmen goed?
  • Werken het voor- en het achterlicht goed?
  • Heeft de fiets voor, achter en op de banden goede reflectoren?
  • Missen de wielen geen spaken en zitten er geen slagen in?
  • Is de ketting strak gespannen en roestvrij?

Is de fiets compleet en in orde? Probeer dan altijd nog wat van de prijs af te dingen!

Schat bij aankoop van een tweedehands fiets voor jezelf in of de fiets die je koopt niet gestolen is. Ziet de verkoper er betrouwbaar uit? Kan hij je misschien iets vertellen over de herkomst van de fiets? Zit er een (intact) ringslot op de fiets? Als je een tweedehands fiets koopt, vraag dan altijd om een aankoopbewijs en bewaar dit goed! Mocht de fiets toch gestolen blijken, dan kan je de politie in ieder geval aantonen dat jij hem eerlijk hebt gekocht.


Wees fietsdieven te slim af!

In veel studentensteden bereikt het aantal fietsdiefstallen per jaar grote hoogten! Een voordeel van een tweedehands studentenfiets, is dat hij minder aantrekkelijk is voor fietsdieven. Toch worden fietsen in alle soorten en maten gestolen. Zet je fiets daarom ALTIJD vast met een goed tweede slot, ook als je maar even weg bent; verbindt het frame van je fiets aan een fietsenrek of aan een ander in de grond verankerd object. Een gestolen fiets is een dure fiets!

Een goed slot is helaas ook een duur slot, maar als hij voorkomt dat jouw fiets wordt gestolen, is dat het natuurlijk waard. Kijk op de website van de Fietsersbond voor meer informatie over de diefstalbestendigheid en gebruiksvriendelijkheid van verschillende (soorten) fietssloten!