Waarom zou je kiezen voor groene energie? 

Een energierekening behoort tot de vaste lasten. Op deze kosten wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk besparen. Met oog op de toekomst is het echter ook heel belangrijk om te kiezen voor een duurzame energieleverancier. Maar waar komt groene energie eigenlijk vandaan? Hoe zorg je ervoor dat je met groene stroom toch kunt blijven profiteren van voordelige energie? Wij leggen het graag uit!


Grijze stroom uit fossiele brandstoffen

Het grootste deel van onze energie komt van fossiele brandstoffen zoals steenkolen, aardolie en aardgas. De stroom die hiermee wordt opgewekt, wordt ook wel grijze stroom genoemd. De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor uitstoot van broeikasgassen, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde en zorgt voor een slechtere luchtkwaliteit. Om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, is het van belang om gebruik te maken van energie die wordt opgewekt met duurzame energiebronnen. Dit wordt ook wel groene energie genoemd.

Duurzame energiebronnen


Er zijn diverse duurzame energiebronnen waarmee groene energie opgewekt kan worden. Denk aan zonnepanelen, windmolens, waterkracht, aardwarmte en biomassa. Deze milieuvriendelijke energiebronnen veroorzaken geen CO2-uitstoot en zijn bovendien onuitputtelijk. Water, wind en zon zijn vrijwel overal beschikbaar en voor iedereen toegankelijk. Het voordeel van deze duurzame bronnen is dat energie plaatselijk kan worden opgewekt. Er hoeven geen brandstoffen geïmporteerd te worden uit verre landen, zoals bij olie het geval is. Groene energie heeft daarom grote voordelen voor het milieu ten opzichte van grijze energie.

Waar komt groene energie vandaan?

Alle stroom die wordt opgewekt, wordt geleverd aan het nationale elektriciteitsnetwerk. Wij halen onze stroom uit dit netwerk. Wanneer jij een groene energieleverancier kiest, betekent dit niet dat jouw stroom uit het stopcontact per se groene stroom is. Misschien vraag je je af waarom je dan zou kiezen voor groene energie. Dat zit zo: hoe meer groene energie er wordt opgewekt, hoe schoner het gehele netwerk wordt. Groene energieleveranciers produceren hun stroom op een duurzamere manier, kopen hun stroom groener en lokaal in, of investeren meer in duurzame activiteiten en beleggingen. 

Draag bij aan het tegengaan van klimaatverandering

Samen kunnen we dus zorgen voor een duurzamer energienetwerk. Hoe meer mensen overstappen naar een groene energieleverancier, hoe meer invloed deze duurzame organisaties hebben. Dat betekent ook dat bedrijven die investeren in vervuilende energiebronnen minder draagkracht krijgen. Het gevolg is dat hun vervuilende bedrijfsactiviteiten en investeringen op den duur afnemen. Door over te stappen naar groene energie lever je dan ook een belangrijke bijdrage aan een schoner milieu.


Voordelige energie van een groene leverancier

Het goede nieuws is dat groene stroom niet duurder hoeft te zijn dan grijze stroom. In sommige gevallen is het zelfs goedkoper! Kortom, ook met groene stroom kun je gewoon gebruikmaken van voordelige energie en hoeven de kosten van jouw energierekening niet te stijgen. Er zijn voor groene stroom bovendien geen technische aanpassingen nodig in huis. Hier hoef je dus geen extra kosten voor te maken. 

Bespaartip voor een overstap naar groene én voordelige energie

Wil je overstappen naar groene energie, maar wel met een voordelige energierekening? Kijk dan goed naar de switchtermijnen van jouw energieaanbieder. Sommige leveranciers geven namelijk een boete als je voor de einddatum van een contract overstapt. Door je overstapmoment goed te plannen, zorg je voor een voordelige overstap naar een groene energieleverancier. 

Ben jij al overgestapt naar groene stroom? Deel jouw ervaringen in een reactie!