TIP 1: Maak jouw inkomsten en uitgaven inzichtelijk
De meeste mensen weten niet eens zo goed wat hun inkomsten en uitgaven nu maandelijks zijn. Als je in zwaar weer zit, is het handig om hier beter inzicht in te krijgen. Stel een lijst op met al jouw uitgaven en tel deze bij elkaar op. Je ziet dan precies waar de hoge kosten liggen en waar je geld kunt besparen. Dit zorgt automatisch voor meer rust in een stressvolle periode.
TIP 2: Zoek de aanbiedingen
Je krijgt als het goed is wekelijks folders in de bus. Sla deze eens open en ga op zoek naar de koopjes. Bekijk welke supermarkt de beste aanbiedingen heeft en sla je slag. Het is ook slim om wat vaker een ALDI of een Lidl te bezoeken. De kwaliteit van de producten die ze verkopen is hoog en de prijzen liggen er gemiddeld lager. Dit geldt ook voor duurdere producten, zoals shampoo en tandpasta. Deze producten vind je vaak in de aanbieding bij het Kruidvat of de Etos. Om het bespaarfeest compleet te maken, kun je online bij de Voordeelmuis op zoek gaan naar koopjes!
TIP 3: Vergelijk producten
Wil je een duurder product aanschaffen, zoals een televisie of een computer, dan moet je altijd goed research doen. Los van het feit dat het desbetreffende product wel het juiste product voor jou is, kan je ook eenvoudig prijzen met elkaar vergelijken. En soms is de keuze voor een tweedehandsproduct ook slim. Er zijn tal van vergelijkingswebsites die hierin een helpende hand bieden.
TIP 4: Zeg loterijen en maandelijkse kansspelen op
Loterijen zijn tegenwoordig ook niet zo goedkoop meer. Een lot voor de Postcodeloterij kost 12,50 euro per maand, oftewel 275 euro per jaar. De winkans bij loterijen is ook niet schrikbarend hoog. Het kan daarom slim zijn om jouw loten op te zeggen en op die manier geld te besparen. Als het straks financieel weer beter gaat, kan je jezelf altijd opnieuw inschrijven.
TIP 5: Voorkomen een impulsieve aankoop
Grote aankopen zijn niet altijd noodzakelijk. Probeer jezelf even de tijd te geven om rustig te bedenken of het wel echt nodig is om dit product nu aan te schaffen. Impulsieve aankopen zijn, zoals je weet, erg tricky en duur. Bedenk altijd of het product nice to have of need to have is. Draag je dat horloge of die jurk volgend jaar ook nog? Als het antwoord ‘nee’ is, weet je genoeg.
TIP 6: Noodpotje
Als je een maand niet rondkomt kan je (verantwoord) geld lenen, maar dit kost je ook weer geld. En vaak duurt het lang voordat je deze schulden hebt afgelost. Het is veel slimmer om iedere maand een kleiner bedrag opzij te zetten, denk bijvoorbeeld aan 30 euro. Dit bedrag kan een noodpotje vormen voor momenten dat je krapper zit.
TIP 7: Je kunt beter de fiets pakken, dat is een stuk goedkoper
Het is verleidelijk om in de auto te stappen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dit kost wel geld en dat is vaak zonde. Je kunt beter de fiets pakken. Het is niet alleen gezonder, maar ook helemaal gratis!