De maandelijkse energierekening vormt vaak een behoorlijk deel van je maandelijkse vaste lasten. Toch is energiebesparing een van de beste en gemakkelijkste manieren om zowel het milieu als je beurs een groot plezier te doen. In dit artikel reiken we je een aantal handige energiebesparingstips aan. Zo krijgt jouw maandelijkse stroomrekening een meer plezierige aanblik!

Energie vergelijken leidt tot energiebesparing

Uit onderzoek blijkt dat energiebesparing nog altijd geen topprioriteit is voor de gemiddelde Nederlander. En dat is zonde. Want door de energietarieven van het legertje aan verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken, kun je vaak meerdere tientjes per maand besparen op je energienota. Energieleveranciers.nl heeft bijvoorbeeld een handig reken- en vergelijkingsmodel dat je op een snelle en overzichtelijke manier in staat stelt om energieprijzen te vergelijken. Wil jij nu jouw energie vergelijken om tot snelle energiebesparing te komen? Klik dan op de link.


Verwarm jezelf

Ben jij het type dat gelijk de verwarming aanzet als het een beetje fris begint te worden? Zonde! Er zijn ook andere, goedkopere trucs om het warm te krijgen. Denk aan het aantrekken van een warme trui of gebruiken van een dekentje. Zo blijf je warm zonder dat je stookkosten hoeft te maken. Moet je toch de verwarming aanzetten? Zet dan de thermostaat alvast een half uurtje voordat je naar bed gaat wat lager. Zo blijft de verwarming nog wel een tijdje op temperatuur, maar hoef je niet extra te stoken. Ook het dichtgooien van de gordijnen of het afdichten van ramen en kieren met tochtstrips zorgen voor minder warmteverlies in huis en resulteert dus uiteindelijk in energiebesparing.

Opladers uit het stopcontact

De gemiddelde jongere heeft anno 2017 meer gadgets en elektronische apparaten dan ooit. Je smartphone, laptop, camera en mp3-speler hebben allemaal een eigen oplader. Het kan gebeuren dat je vergeet om die accu’s uit het stopcontact te halen nadat je de telefoon of camera hebt opgeladen. Toch is dat vanuit kostentechnisch oogpunt niet handig. Een oplader die in het stopcontact blijft zitten, vreet namelijk nog steeds energie! Zet elektronische apparaten zoals de televisie bij voorkeur ook helemaal uit in plaats van op stand-by om energie te besparen. Deze besparingstip is nuttiger dan je op het eerste oog denkt. Onderzoek wijst namelijk uit dat per huishouden vaak tien procent van het totale stroomverbruik opgaat aan apparaten die (onnodig) op stand-by staan.

Energiebesparing voor jongeren: handige tips


Check het energielabel op apparaten

Omdat grote elektronische apparaten zoals wasmachines en -drogers een groot aandeel hebben in het dagelijkse stroomgebruik, kun je bij het kopen van ervan al flink aan energiebesparing doen. Tegenwoordig zijn de diverse modellen namelijk uitgerust met diverse energielabels. Zo’n classificering zegt iets over de zuinigheid en dus ook over de mate van energiebesparing. Een energiezuinige wasmachine gebruikt bijvoorbeeld al gauw 20 procent minder stroom dan een 7 of 8 jaar oud model. Laat je in de winkel dus goed informeren over het stroomverbruik van grote huishoudelijke apparaten. Slim koopgedrag kan je in zo’n geval al gauw een significante energiebesparing opleveren.

Lichten uit

Veel mensen hebben de neiging om lichten te laten branden in meerdere ruimtes. Soms is dit een gewoontekwestie, terwijl je soms ook gewoon vergeet om het licht op de gang of slaapkamer uit te doen. Het licht uitdoen op overbodige plaatsen is een kleine moeite die zeker op de lange termijn leidt tot een nuttige energiebesparing.

 

Heb jij handige tips voor jongeren om energie te besparen? Deel ze hieronder!