Bellen, internetten, whatsappen, onze smartphone is vandaag de dag een druk en veelzijdig gebruikt medium. Het kiezen van het juiste abonnement is daarom belangrijker dan ooit om de kosten enigszins binnen de perken te houden. Een sim-only abonnement is zeker kostentechnisch het overwegen waard. Wat zijn de belangrijkste voor en- nadelen van een sim-onlyabonnement? In dit artikel leggen we het uit.

Lage abonnementskosten

Bij sommige abonnementen betaal je je nagenoeg scheel aan de bel- en internetkosten. In het geval van een sim-onlyabonnement heb je dit probleem niet. Je betaalt in het begin wel wat meer omdat er geen ‘gratis’ telefoon bij het abonnement zit. Maar op de lange termijn haal je de meerprijs van de telefoon er meestal wel uit omdat de maandelijkse kosten van een sim-onlyabonnement lager zijn dan die van een regulier abonnement. En in tegenstelling tot prepaid kun je met sim-only wel gewoon onbeperkt bellen en internetten. Sim-only kan in sommige gevallen wel tachtig procent voordeliger uitvallen dan een regulier abonnement met telefoon. Zeker als je niet per se de allernieuwste telefoon wilt hebben en functionaliteit als prioriteit hebt, is een sim-onlyabonnement absoluut een goede keuze.


Sim-onlyabonnement is maandelijks opzegbaar

Zit je niet graag aan iets vast? Dan is een sim-onlyabonnement waarschijnlijk de beste keuze die voorhanden is in telefoonland. Als je een abonnement met toestel afsluit, kan je daar zomaar twee jaar aan vastzitten. Dat is niet het geval met een sim-onlyabonnement, want dat kun je elke maand gewoon opzeggen.

Flexibel abonnement

Bij het afsluiten van een sim only-abonnement weet je vaak niet precies hoeveel je per maand belt en sms’t. Zat je er helemaal naast met je schatting? Dan is er geen man overboord. Een sim only-abonnement kun je, afhankelijk van bel- en internetwensen, namelijk iedere maand probleemloos naar onderen of naar boven bijstellen. Een sim-onlyabonnement bestaat uit meerdere onderdelen zoals een bepaald aantal belminuten en een internetbundel. Bij de meeste sim-onlyaanbieders is het mogelijk om het formaat van deze twee onderdelen los van elkaar te bepalen. Handig, want zo betaal je geen extra geld voor de belminuten of megabytes die je toch niet gebruikt.

De voor- en nadelen van een sim-onlyabonnement


Kies je toestel

Heb je graag veel keuzevrijheid als het op een telefoon aankomt? Dan zit je met een sim-onlyabonnement goed. In tegenstelling tot bij een gewoon abonnement kun je zelf het model kiezen. Bovendien is het bij een sim-onlyabonnement mogelijk om halverwege de abonnementsperiode over te stappen op een andere smartphone. Als je bij een regulier abonnement van telefoon wisselt, betaal je gedurende de gehele periode nog voor de telefoon die je niet meer gebruikt. De prijs van het apparaat is verwerkt in de maandelijkse abonnementsprijs. Daarnaast betaal je bij sim-only niet dubbelop als je toestel tijdens de abonnementsperiode stukgaat en je het apparaat niet hebt verzekerd. Een ‘gratis’ telefoon is aan het einde van je abonnementsperiode pas compleet afbetaald. Met sim-only kun je tijdens de abonnementsperiode probleemloos een oude smartphone verkopen en vervolgens een nieuwe aanschaffen. Ook je oude telefoon kun je met een sim-onlyabonnement gewoon blijven gebruiken.

Nadelen sim-onlyabonnement

Sim only heeft ook wel een paar nadelen. Denk vooral aan de volgende zaken:

  • Je krijgt geen leentoestel en kunt niet gebruikmaken van de services die doorgaans gekoppeld zijn aan het afsluiten van een regulier abonnement.
  • Zeker bij de goedkopere providers zijn extra features, zoals snel internet met 4 GB, vaak niet inbegrepen. Hier moet je dus meestal extra voor betalen.
  • De kosten van een sim-onlyabonnement kunnen flink stijgen als je de limiet van je belbundel overschrijdt.

Conclusie

Of sim-only voor jouw ideaal is, hangt vooral af van je persoonlijke wensen. Hoef je niet altijd de nieuwste en hipste telefoon te hebben? En maak je op je telefoon niet vaak gebruik van supersnel internet? Dan is een sim-onlyabonnement de juiste keus. Je zit niet vast aan een langdurend abonnement en betaalt een lager maandbedrag. Bovendien geeft sim-only je veel keuzemogelijkheden en vrijheid bij het samenstellen van je abonnement.

 

Heb jij nog een prangende vraag of bijster intelligente opmerking over de voor- en nadelen van een sim-onlyabonnement? Deel hem dan hieronder!