Betalen voor iets wat je niet gebruikt klinkt onlogisch. Deze onnodige kosten blijken echter vaak erg hoog te liggen. Voornamelijk in studentenhuizen waar de rekeningen worden gedeeld en het moeilijk is om te ontdekken hoe de hoge kosten worden veroorzaakt. Hier volgen een aantal tips hoe jij kunt besparen in jouw studentenhuis.

Stel een verwarmingsprogramma in

Veel huizen hebben een (slimme) thermostaat waarmee je een verwarmingsprogramma kunt instellen voor het hele huis. Handig als je met meerdere mensen in een huis woont die allemaal een ander leefritme hebben. Als niemand weet wanneer de laatste thuiskomt kan het voorkomen dat de verwarming ‘s nachts aan blijf staan. Als je instelt dat de verwarming standaard rond een uur of 11 of 12 afslaat weet je zeker dat het huis niet onnodig warm wordt gehouden. De temperatuur kan altijd handmatig worden aangepast als het een avondje wel wat later wordt.


Laadt accu’s niet langer op dan nodig

Als student heb je waarschijnlijk een smartphone, laptop en/of tablet, net als al je huisgenoten. Het kost stroom om al deze apparaten op te laden, maar ook als ze opgeladen zijn en nog in het stopcontact zitten verbruiken ze energie. Haal de stekker uit het stopcontact als je telefoon of laptop is opgeladen. Dit scheelt geld en het zorgt er ook voor dat je accu langer mee gaat, een dubbele besparing dus.

Bespaartips voor in je studentenhuis

Bespaartips voor in je studentenhuis

Regel zelf het energiecontract

Je kunt niet alleen besparen op de energierekening door minder energie te verbruiken, ook jaarlijks overstappen van energieleverancier scheelt veel geld. Energieleveranciers stunten met lage tarieven om nieuwe klanten binnen te halen, maar als trouwe klant krijg je vaak geen korting meer. Door jaarlijks over te stappen profiteer je keer op keer van nieuwe kortingen en bespaar je tot wel €250 op de energierekening zonder de verwarming hiervoor lager te zetten. Vergelijk energie en vind zo het goedkoopste energiecontract voor jouw studentenhuis.

Waar kun je energie vergelijken?

Onderhandel over de huur

Studentenkamers zijn niet altijd makkelijk te vinden en je betaalt in de grote steden ook nog eens de hoofdprijs. Weinig aan te doen, want voor jou 10 anderen, toch? Je kunt vooraf meestal niet onderhandelen over de huurprijs, maar als je eenmaal huurder bent kun je bij de huurcommissie controleren of de huurprijs klopt met de wettelijke richtlijnen. Een advies van de huurcommissie is niet bindend, maar het kan wel helpen bij onderhandelingen met je huurbaas. Al gaat het maar om een klein bedrag, op jaarbasis kan deze besparing flink oplopen.


Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Zeg abonnementen op

Iedere maand worden er automatisch vaste lasten van je rekening afgeschreven. Van sommige kosten ben je misschien niet eens meer bewust dat je ze hebt. Loop eens je afschriften na om te kijken waar je geld iedere maand heen gaat en of dit écht nodig is. Ga je nog naar de sportschool of was dit een goed voornemen waar je je niet aan kunt houden? Lezen jullie alle tijdschriften of kranten nog of hebben jullie hier eigenlijk geen tijd voor? Bekijk alle abonnementen kritisch en zeg op wat je niet gebruikt. Voor je het weet bespaar je maandelijks een hoop geld zonder dat je iets mist. Blijk je het toch te missen, dan weten we allemaal, een nieuw abonnement aanvragen is een stuk makkelijker dan eentje opzeggen.

Besparen gaat sneller dan je denkt

Haal je laptop uit het stopcontact, zeg abonnementen op en stap in 5 minuten over naar een goedkoop energiecontract. Het duurt allemaal niet lang, maar als je je even kwaad maakt bespaar je hier wel veel geld mee op jaarbasis. Als student kun je een hoop leukere dingen doen met het geld wat je overhoudt!