Beleggen en investeren zijn manieren om jouw kapitaal aan het werk te zetten. Eerder schreven we over alles waar je op moet letten wanneer je wilt beginnen met beleggen, maar om echt aan de slag te gaan met aandelen, effecten en fondsen heb je doorgaans diepe zakken nodig. Zeker wanneer je aan de slag wilt gaan met risicomanagement en geen hefboomproducten wilt gebruiken bij het openen van posities. Daarom hebben steeds meer mensen interesse in cryptovaluta. Daar heb je geen enorme portemonnee voor nodig. De meeste Nederlanders hebben minder dan duizend euro geïnvesteerd, maar ook met nóg minder geld kun je beginnen met jouw eerste cryptomunten.

Informatie is het sleutelbegrip

Het aantal Nederlanders dat actief is op de cryptovalutamarkt is de laatste tijd explosief gestegen. Maar een bepaalde munt kopen ‘omdat jouw vrienden dit ook deden’, is natuurlijk geen goed uitgangspunt. Net als bij andere financiële instrumenten en producten is het van groot belang dat er eerst gekeken wordt naar de werking van de markt en de producten. Zo is een cryptografische munt vaak niet alleen een betaalmiddel. Deze munten zijn gekoppeld aan een blockchaintoepassing of technologie waar grotere doelen mee bereikt kunnen worden. Dit geldt echter niet voor alle altcoins (dit zijn alle munten die na de Bitcoin gekomen zijn, zie Cryptostart voor meer informatie).


Juist dat maakt het belangrijk om eerst te kijken naar de munten waar je een bedrag in wilt investeren. Wat maakt de munt sterk, welke bedrijven zijn actief op die blockchain en hoe ziet de toekomst van de munt eruit?

Bron: Pixabay

Met kleinere bedragen naar de markt

Bepaalde financiële instrumenten vereisen een hoge inleg van de investeerder voordat zij rendement op kunnen leveren. Andere financiële producten gebruiken een hefboom om meer winst op te kunnen leveren, waarbij de kans bestaat dat er meer geld verloren wordt dan geïnvesteerd is. Daar hoef je geen rekening mee te houden bij het investeren in cryptovaluta. Je kunt met honderd euro al een leuk begin maken. Wanneer je dit stort bij een fiatexchange, kun je direct investeren in vier verschillende munten. Dit gaat (afhankelijk van de exchange die je kiest) als volgt:


  • Je maakt een account aan;
  • Je verifieert je mailadres en telefoonnummer;
  • Je stort geld met iDeal;
  • Je investeert het geld in een bepaalde cryptomunt of meerdere munten.

Het eerste waar je mee te maken krijgt, is de spread. Dit betekent concreet dat je de munten altijd koopt voor een prijs die net iets boven de marktwaarde ligt. Verkoop je de munten weer, dan verkoop je deze tegen een prijs die net onder de marktwaarde ligt. Let er daarom altijd goed op de prijs die in beeld komt te staan wanneer je koopt of verkoopt. Zo voorkom je onnodige verliezen.

Bron: Pixabay

Het risico bij cryptovalutahandel

Handelen in financiële instrumenten en producten brengt risico’s met zich mee. Investeer daarom nooit geld dat je niet kunt missen. Bij de handel in cryptomunten kun je echter nooit meer verliezen dat het geld dat je geïnvesteerd hebt en dat is een bijzonder prettig idee.