De spaarrentes hebben inmiddels een historisch dieptepunt bereikt. Sparen is dus zeker niet meer de beste manier om extra rendement uit je geld te halen. Beleggen biedt momenteel betere kansen om je kapitaal te laten groeien. Maar wellicht vind je beleggen nog erg spannend, zeker omdat het niet honderd procent risicoloos is. Met de juiste aanpak is het echter een prima manier om meer rendement uit je zuurverdiende spaarcenten te halen. In dit artikel wijden we je in de beleggingswereld en reiken we een aantal handige beginnerstips aan.
De voorbereiding
Door te beleggen, kun je jouw kapitaal een extra boost geven en sneller laten groeien. Dat geldt zeker voor de langere termijn. Hoewel beleggen ook wel risico’s met zich meebrengt, zijn die met een gedegen voorbereiding wel te beperken. Doe marktonderzoek en investeer in beleggingsproducten die bij jou passen. Daarnaast is het ook verstandig om niet op een paard te wedden, maar aandelen te spreiden. Het is natuurlijk ook nooit weg om je te laten adviseren door erkende experts. Zij beschikken over de broodnodige markt- en aandelenkennis. Dus waar wacht je op? Begin met beleggen!
Kennis van beleggen
Voordat je gaat beleggen, is het natuurlijk zaak om je enigszins te verdiepen in de materie. Wat zijn de meest gebruikte beleggingstermen en wat betekenen ze? Welke beleggingscategorieën zijn er? Wat zijn opties en obligaties? Welke producten zijn erg risicovol en welke beleggingen zijn betrekkelijk safe? Hoewel je ook zelf al behoorlijk wat research kunt doen, zijn er genoeg kundige websites, banken en beleggingsadviseurs die je kunnen begeleiden bij het maken van de eerste stappen op de beurs.
Beleggen voor de lange termijn
De meeste deskundigen adviseren om te beleggen voor de lange termijn. Dit komt in de praktijk neer op een periode van tien jaar of langer. Door geld in te zetten dat je een tijdje kunt missen, hoef je ook niet in de stress te schieten als de koersen tijdelijk een neergaande spiraal volgen. Je hebt immers de tijd om te wachten tot de cijfers weer aantrekken! Goed beleggen gaat bovendien gepaard met een stukje zelfkennis. Voel je je niet comfortabele bij sterk schommelende koersen die soms in korte tijd scherp dalen? Kies dan voor een meer constante beleggingscategorie met minder sterke koersschommelingen.
Welk beleggingsdoel heb je?
Heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken met beleggen? Wil je bijvoorbeeld extra geld vrijmaken voor een grote aankoop of een extra spaarpotje aanleggen voor de oude dag? Stem de beleggingsrisico’s die je neemt dan af op dat concrete doel. Is het halen van een beetje extra rendement uit je spaargeld bijvoorbeeld het richtpunt? Dan is het verstandig om de risico’s te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een portefeuille met alleen vastrentende producten zoals obligaties.
Zelf beleggen of experts inschakelen
Ben je het type dat te allen tijde zelf de touwtjes in handen wil houden? Of laat je het beleggingswerk liever (gedeeltelijk) over aan meer ervaren experts? Die keus is geheel aan jou en afhankelijk van persoonlijke wensen en voorkeuren.
Kosten goedmaken
Beginnen met beleggen gaat aanvankelijk gepaard met het maken van kosten. Die kosten hebben natuurlijk invloed op je rendement. Hoe hoog die kosten zijn, hangt vooral af van de beleggingsvorm die je kiest. Om deze kosten te kunnen goedmaken, is het verstandig om toe te werken naar een minimaal bedrag waarmee je belegt. 2000 euro als u zelf belegt en 5000 voor Beleggen met Beheer zijn gangbare en veilige bedragen.
Misverstanden over beleggen
Beleggen is een woord waar nog altijd veel misvattingen aan kleven. Het is bijvoorbeeld een mythe dat het een activiteit is die alleen is weggelegd voor de rijken der aarde. Ook met een modaal inkomen is het al goed mogelijk om te beleggen en extra rendement uit je spaargeld te halen. Ook de risico’s hoeven niet zo groot te zijn als menigeen denkt. Door goed te spreiden en vooral te investeren in solide financiële producten, hoeft actief zijn op de beurs geen staaltje van speculatieve waaghalzerij te zijn. Daarnaast is het een mythe dat je als belegger 24 per dag koersen aan het checken bent. Er zijn beleggers die zelf amper op de koersen letten en het beleggen grotendeels uitbesteden aan professionals.
Heb jij nog een prangende vraag over beginnen met beleggen? Stel hem dan hieronder!