De goudhandel bestaat al veel langer dan de markten waar aandelen en obligaties worden verhandeld. Goudhandel biedt veel kansen voor beleggers en nieuwe investeerders. Als je ervoor kiest om in goud te investeren, moet je je eerst goed gaan verdiepen in de goudhandel. Deze handel kent een aantal unieke eigenschappen en natuurlijk ook risico’s. Hier kun je een introductie lezen over het inkopen en verkopen van goud.

Hoe kan je goud inkopen?

Als het gaat om beleggen in goud, is er keuze genoeg. Goud kan je fysiek kopen (coins en bars), online of je kan investeren in goud aandelen, ETF’s en derivaten. Elke manier heeft zijn eigen voordelen en nadelen en een speciale manier om winsten te maken. Als je fysiek goud koopt, moet je zorgen voor een veilige opslagruimte. Kies je voor beleggen in goud, dan moet je de markt op de voet volgen. Een gerenommeerde goud makelaar kan je in dit proces helpen. Niet alle goudaandelen en aanbiedingen die je online kunt kopen zijn goed en voordelig. Sommige munten bijvoorbeeld kun je voor een lage prijs inkopen maar vervolgens maar moeilijk doorverkopen. Daarom is het goed om samen te werken met een makelaar.


Hoe kan je goud verkopen?

Goud verkopen gaat op dezelfde manier als goud inkopen. Er zijn diverse manieren om het goud te verkopen, alsook de aandelen en andere goud investeringsdocumenten. Papiergoud vertegenwoordigt ook een bepaalde waarde van het goud die je zo kunt verhandelen. Natuurlijk zijn het officieel erkende documenten. Laat je niet misleiden door klanten en doe je voorwerk goed. Verstuur het goud pas als de betaling ontvangen is.

Oud goud verkopen in de vorm van sieraden kun je ook gemakkelijk online doen, middels het plaatsen van foto’s met duidelijke omschrijving van het gewicht, hoeveel karaat het is, de kwaliteit etc. Een gouden ring of ketting die je in 2010 hebt gekocht, kun je nu wellicht voor veel meer dan de aankoopprijs verkopen. Het kan dus interessant zijn om sieraden die je thuis hebt liggen in de verkoop te doen.

Is goud een goede investering?

Ervaren investeerders weten dat diversificatie van hun beleggingsportefeuille heel belangrijk is. Omdat goudprijzen doorgaans minder volatiel zijn dan aandelen, wordt goud gezien als een relatief veilige belegging binnen een portefeuille met beleggingen. Veel mensen stappen in goud wanneer andere beleggingen in waarde dalen. Het edelmetaal heeft een van de hoogste liquiditeiten en is dus snel te in- en verkopen. Er zijn talloze manieren om in goud te beleggen. Sommige opties zijn meer liquide dan andere, wat ze beter kan maken voor beleggingsdoeleinden, dus het is handig om de voor- en nadelen van elk te onderzoeken.