Beleggen via Doijer & Kalff is een slimme manier om vermogen op te bouwen of te groeien. Naast beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed, is beleggen in metalen zoals goud en zilver steeds populairder geworden. In dit artikel zullen we ons richten op zilver en bespreken waarom het een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid is. We zullen ook de verschillende manieren bespreken waarop je kunt beleggen in zilver, en enkele belangrijke risico’s die ermee gepaard gaan.

Waarom zilver een aantrekkelijke investering is

Het is belangrijk om te begrijpen waarom zilver een goede investering is. Ten eerste is zilver een tastbare activa, wat betekent dat het waardevol is omwille van de fysieke eigenschappen. Dit in tegenstelling tot aandelen of obligaties, die enkel waardevol zijn omwille van de beloftes van de uitgever van de effecten. Ten tweede is zilver een waardevolle grondstof die veel gebruikt wordt in verschillende industrieën. Het wordt onder andere gebruikt in de elektronica, medische apparatuur, en zonnepanelen. Tenslotte is zilver relatief goedkoop in vergelijking met goud, wat beleggen in zilver betaalbaar maakt voor vele investeerders.


Hoe kan je beleggen in zilver

Er zijn verschillende manieren om in zilver te beleggen. De meest voor de hand liggende is door fysiek zilver te kopen in de vorm van munten of baren. Zorg er wel voor dat je zilver koopt bij een betrouwbare dealer en dat je het zorgvuldig opbergt. Een andere manier om in zilver te beleggen is door aandelen te kopen van bedrijven die zilver ontginnen of verhandelen. Een voorbeeld van zo’n bedrijf in Nederland is Hecla Mining. Tot slot bestaan er ook beursgenoteerde fondsen of ETFs die specifiek investeren in zilver. Deze fondsen stellen je in staat om te beleggen in zilver zonder dat je fysiek zilver moet kopen of aandelen moet selecteren.

Risico’s bij beleggen in zilver

Beleggen in zilver is geen risicoloze investering en er zijn enkele belangrijke risico’s waarmee je rekening moet houden. Ten eerste is zilver volatieler dan goud, wat betekent dat de prijs sneller en in grotere mate kan schommelen. Het is dus belangrijk om te begrijpen dat je soms snel verliezen kunt lijden. Daarnaast zijn de kosten van fysiek zilver hoger dan aandelen, wat kan resulteren in een minder interessant rendement. Ook is er een risico van diefstal of verlies bij fysiek zilver. Bij beursgenoteerde fondsen of ETFs is er ook nog het risico dat het fonds niet presteert zoals verwacht of dat de kosten hoger zijn dan vergelijkbare fondsen.

Wanneer is het juiste moment om te beleggen in zilver

Het juiste moment om te beleggen in zilver is afhankelijk van tal van factoren, maar enkele overwegingen zijn: de economische omstandigheden, de inflatie, de waarde van de dollar en de vraag vanuit de industrie. In principe is het altijd een goed idee om jezelf goed te informeren over de markt en trends te volgen. Het kan ook een goed idee zijn om een expert zoals www.doijerkalff.nl te raadplegen over wanneer het juiste moment is om te kopen of te verkopen.