Het gebruik en bezit van een auto kan behoorlijk in de kosten lopen. Dit is vooral zonde wanneer je de auto maar weinig gebruikt. Om deze reden wordt het leasen van een auto, zowel bij zakelijk als privé gebruik, steeds populairder in Nederland. Tegenwoordig kun je zelfs supershort leasen. In dit artikel vind je de voor- en nadelen van leasen ten opzichte van kopen en leggen we uit wat met supershort leasen bedoeld wordt.

Voordelen van leasen

Met een lease-auto weet je precies wat jouw auto elke maand kost. Je bent geen eigenaar van de auto, maar leent deze voor een vooraf bepaalde periode. Gebruikelijk is een periode van 12 maanden, of een veelvoud daarvan.


Voor de verschillende verzekeringen en eventuele reparaties en onderhoud, betaal je iedere maand een vast bedrag. Een groot voordeel is dat je geen onverwachte kosten zult tegenkomen: je betaalt elke maand hetzelfde bedrag, wat er ook gebeurt. Uiteraard betaal je wel zelf voor de brandstof en eventuele boetes.

Nadelen van leasen

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen te noemen. Wanneer je situatie verandert – door bijvoorbeeld ander werk of huwelijkse veranderingen – heb je je auto misschien niet meer zo vaak nodig. Wel heb je dan nog een contract lopen. Zonde als je de auto dan niet meer gebruikt.

Als je maar af en toe de auto gebruikt, is het sowieso vaak voordeliger om een auto aan te schaffen. Zeker wanneer de look van de auto je niet veel interesseert en je een goedkope of tweedehands aanschaft. De meeste leasebedrijven leveren namelijk nieuwe auto’s en berekenen hun maandprijs op basis van ongeveer 12.000 kilometers per jaar.


auto shortleasen

Supershort leasen

De meeste leasebedrijven hanteren een minimale periode van 12 maanden. Maar bij supershort lease kun je een shortlease auto al voor een enkele maand leasen. Zit er een periode aan te komen waarin je veel onderweg zal zijn? Of doe je korte projecten en weet je dus niet hoe lang jij een auto nodig gaat hebben? Dan is dit een mooie uitkomst.

Met shortlease geniet je de voordelen van een lease auto, zonder de irritante nadelen zoals een lange contractperiode.

Leasen of kopen?

Helaas behoudt een auto zijn waarde niet. Je kunt het leasen van auto daardoor niet vergelijken met het huren en kopen van een huis.

Vraag je je af of het voor jou goedkoper is om een nieuwe auto te leasen of te kopen? Bereken dan de maandelijkse kosten voor een bepaalde periode, bij zowel lease als koop, en bepaal wat voordeliger is voor jou. Let hierbij ook op eventuele bijtelling en de rente om het bedrag te lenen.