Zelfstandig ondernemers krijgen dagelijks te maken met financiële verplichtingen. Wanneer je personeel in dienst hebt, moet je hen op tijd betalen. Daarnaast maak je ongetwijfeld ook kosten voor het pand waarin jouw bedrijf gehuisvest is. En wat te denken van leveranciers waarbij je producten en/of diensten afneemt? Ook hen moet je betalen. Helaas is er niet altijd voldoende werkkapitaal voorhanden om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. In dat geval biedt een werkkapitaalfinanciering uitkomst. Heb je nog niet eerder zo’n financiering gebruikt? Wij zetten hier 3 redenen om een werkkapitaalfinanciering te overwegen op een rijtje.

1. Snel bewegen als je kansen ziet
Als ondernemer verstuur je waarschijnlijk een groot aantal facturen. Op deze facturen vermeld je de datum waarvoor de ontvanger betaald moet hebben. Veel bedrijven houden zich hier keurig aan, maar dit is helaas niet altijd het geval. Wanneer meerdere bedrijven hun facturen niet op tijd betalen, kan dit gevolgen hebben voor het werkkapitaal van jouw bedrijf. Zo is er mogelijk onvoldoende geld beschikbaar om aan jouw dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Bovendien is het vaak niet mogelijk om te investeren als het werkkapitaal ontoereikend is.

Wil je niet langer afhankelijk zijn van openstaande facturen en kunnen investeren op momenten dat het mogelijk is? Dan biedt zakelijk financieren uitkomst. Wanneer je voor zakelijk krediet kiest, zet een geldverstrekker een bedrag voor je klaar op een speciale rekening. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel je opneemt. Het grote voordeel hiervan is dat je snel kunt bewegen als je kansen ziet. Vandaar dat zakelijk krediet ook wel bekend staat als werkkapitaalfinanciering.

2. Je betaalt alleen rente over het geld dat je gebruikt
Bij zakelijk financieren krijg je te maken met rente. Dit is niet alleen bij zakelijk krediet het geval, maar ook bij een zakelijke lening. Toch verschillen beide financieringsvormen van elkaar wanneer we naar de rente kijken. Bij een zakelijke lening betaal je bijvoorbeeld rente over het hele bedrag en bij zakelijk krediet alleen over het bedrag dat je opneemt. Hierdoor blijven de kosten beperkt als je weinig geld opneemt. Heeft een geldverstrekker 100.000 euro voor je klaargezet en neem je 20.000 euro op? Dan betaal je rente over 20.000 euro en niet over de resterende 80.000 euro. De rente over zakelijk krediet is overigens vergelijkbaar met de rekening courant rente bij de bank.

3. Verlenging behoort tot de mogelijkheden
Wie een zakelijke lening aanvraagt heeft zelf regie over de looptijd. Bij deze financieringsvorm kun je kiezen uit een looptijd van 3, 6, 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar een werkkapitaalfinanciering, heb je zelf geen regie over de looptijd. Deze financieringsvorm heeft namelijk een standaard looptijd van 36 maanden. Denk overigens niet dat je het geld maar 36 maanden kunt gebruiken. Na deze periode kijkt een geldverstrekker namelijk of het krediet verlengd kan worden. Wanneer dit mogelijk is, kun je het krediet blijven gebruiken. Als je niet opnieuw in aanmerking komt voor een werkkapitaalfinanciering, los je het openstaande bedrag af.