Gefeliciteerd! Je bent 18 jaar en dus meerderjarig. Eindelijk rijlessen nemen, stemmen tijdens de verkiezingen én zelf je geldzaken regelen. Want ook dat hoort er nou eenmaal bij als je 18 jaar bent. Maar wat moet je nou allemaal regelen? Welke zaken liepen eerst via je ouders, die je nu zelf moet regelen? Om het je wat makkelijker te maken, vind je hier een checklist van de belangrijkste geldzaken die je moet regelen.


1. De basisbenodigdheden

Wat iedere 18-jarig minimaal nodig heeft zijn een betaalrekening, mobiele telefoon (prepaid of abonnement), een e-mailadres en een computer met internet. Waarschijnlijk heb je deze dingen allang, maar voor diegene die een tijdje onder een steen heeft gelegen, is dit toch belangrijke informatie.

2. Vraag je DigiD aan

Wanneer je officiële zaken via de overheid wilt regelen, zoals het aanvragen van studiefinanciering of zorgtoeslag, heb je een DigiD nodig. Dit is een persoonlijke inlogcode waarmee je bijvoorbeeld overeenkomsten digitaal kunt ondertekenen. Tegenwoordig werken ook andere organisaties met de DigiD, zoals zorgverzekeraars om declaraties te kunnen indienen of het UWV wanneer je een uitkering krijgt.

3. Begin met een administratie

Maak een compleet overzicht van al je bank- en verzekeringsgegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden. Bewaar in een map alle belangrijke papieren, zoals je verzekeringspolis, jaaropgave van je bijbaantje of contracten die je afsluit met de sportschool en voor je telefoonabonnement. Dan kun je alles makkelijk terugvinden.


administratie

Bewaar alle belangrijke papieren

 

4. Sluit een zorgverzekering af

Iedereen van 18 jaar en ouder is in Nederland verplicht om minimaal een basis zorgverzekering te hebben. Tot je 18e jaar ben je nog via je ouders verzekerd. Vanaf je 18e verjaardag moet je er zelf één hebben. De meeste zorgverzekeraars hebben speciale jongeren- of studentenpakketten, dus ga eerst goed vergelijken voordat je de eerste de beste zorgverzekering afsluit.

5. Vraag je zorgtoeslag aan

Een zorgverzekering kost elke maand een hoop geld. Daarom heeft de overheid de zorgtoeslag in het leven geroepen. Mensen met een laag inkomen (bijvoorbeeld dus jongeren en studenten) krijgen dan een tegemoetkoming in die zorgkosten.

6. Studiefinanciering aanvragen

Ben je 18 en je wilt gaan studeren? Dan heb je recht op studiefinanciering. Zit je op het MBO, dan krijg je een basisbeurs die je niet hoeft terug te betalen. Voor het HBO en de universiteit geldt dat je sinds september 2015 alleen nog maar kunt lenen. Wel tegen gunstige voorwaarden. Zo mag je de studieschuld in 35 jaar afbetalen. Sommige jongeren kunnen in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt, dan hoef je ook deze niet terug te betalen. En wie weet heb je ook wel recht een ov-chipkaart voor studenten.

7. Inschrijven voor een kamer of huurhuis

Je hebt misschien nog geen plannen om het huis uit te gaan, maar toch is het verstandig om je vanaf je 18e in te schrijven bij woningcoöperaties of websites die kamers verhuren in de stad waar je wilt gaan studeren. Het kan namelijk soms jaren duren voordat je in aanmerking komt voor een leuke huurwoning of kamer. Mensen die al langere tijd ingeschreven staan, hebben een streepje voor. Dus schrijf je zeker in! Heb je een kamer of huurhuis? Dan heb je waarschijnlijk ook recht op een huurtoeslag.


 

8. Sluit een uitvaarverzekering af

Niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar wel belangrijk. Een uitvaart kost nou eenmaal veel geld. Vaak hebben je ouders al een uitvaartverzekering afgesloten en kun je deze overnemen. Anders is het goed om er zelf één af te sluiten. Als je jong bent, betaal je namelijk maar een paar euro premie per maand. Hoe ouder je bent wanneer je de verzekering afsluit, des te meer je gaat betalen per maand. Dat kun je dus nu al besparen!

9. Zoek een bijbaantje

Zoals je ziet ga je er een hoop kosten bij krijgen, zodra je 18 jaar wordt. En dan wil je ook nog stappen en leuke dingen doen met familie en vrienden. Dan zit er maar één ding op: een bijbaantje zoeken. Vanaf 16 jaar mag je al werken, maar doe je dat nog niet, dan wordt het nu wel hoog tijd. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, zoals in de kassen, supermarkt, horeca of andere winkels. De meeste bedrijven kunnen we wel wat jonge mensen gebruiken.

10. Open een spaarrekening

Je hebt gewerkt, je hebt alles betaald wat je moet betalen die maand en dan heb je nog geld over. Dat kun je op je betaalrekening laten staan. Beter is het om een spaarrekening te openen. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk via internet. Het geld dat je over hebt, zet je daar weg en dan krijg je er nog een beetje rente over ook. Altijd handig als appeltje voor de dorst.


Wil je nog meer weten of heb je zelf nog een goed tip? Laat dan hieronder een berichtje achter!