Wat is btw?

Btw staat voor bruto toegevoegde waarde. Btw is eigenlijk een verbruiks- of omzetbelasting die over alle producten en diensten wordt geheven. Meestal zit de btw al in de aanschafprijs die je betaalt. Het bedrijf van wie je het product koopt draagt de btw af aan de Belastingdienst.

Verschillende tarieven

In Nederland kennen we drie verschillende btw-tarieven die zijn gebaseerd op Europese richtlijnen.


21 procent

Dit is het meest bekende en gebruikte tarief dat op veel producten en diensten van toepassing is. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone of aan een reparatie aan je wasmachine. Als je een faktuur krijgt staat de btw er apart bij. In oktober 2012 is het hoogste btw-tarief van 19 procent verhoogd naar 21 procent. Dit is gedaan om extra belastinginkomsten voor de staat binnen te halen. Ter compensatie is de inkomstenbelasting verlaagd.

6 procent

Het laagste tarief in Nederland is 6 procent.  Het is van toepassing op onder andere: voedingsmiddelen, medicijnen en hulpmiddelen, water, kunst en antiek, boeken,  agrarische producten (inclusief bloemen en planten). Daarnaast vallen de volgende diensten onder het lage btw-tarief: repareren van fietsen, schoeisel, lederwaren, huishoudlinnen en kleding, de kapper, woningverbeteringen, aanleg en onderhoud van tuinen, cultuur en recreatie. Ook eten en drinken (wel alleen niet-alcoholhoudende dranken) valt onder het lage tarief.

0 procent

Het 0-procentstarief wordt gebruikt voor bedrijven die goederen exporteren naar niet-EU-landen.


Combinatie van hoog en laag tarief

Soms kan het gebeuren dat je te maken krijgt met zowel het hoge als het lage btw-tarief. Stel je koopt bij de bloemist een boeket rozen met een vaas erbij. Over de bloemen betaal je dan 6 procent en over de vaas 21 procent. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Boeket rozen: € 17,50
Btw 6 %: € 1,05
Vaas: € 20
Btw 21%: € 4,20
Totaal: € 42,75

Btw-bedrag terugrekenen

Heb je een kassabon of een andere rekening waar alleen het bedrag inclusief btw opstaat, dan kun je dit terugrekenen naar het btw-bedrag. Een voorbeeld:

Bedrag inclusief 21% btw: € 69,95
Btw: € 69,95/121 x 21 = € 12,14
Subtotaal exclusief btw = € 57,81

Online btw berekenen

Je kunt de btw ook heel gemakkelijk online uitrekenen op www.btwberekenen24.nl. Dit kan met 6, 19 en 21 procent. Een alternatief is  http://www.hagra.nl/NL/07btw.html Let erop dat je bij de decimalen een punt gebruikt in plaats van een komma, anders werkt het niet.