Brand! Brand! Je huis staat in brand!
Natuurlijk hoop je dit nooit mee te maken! Helaas worden toch regelmatig mensen slachtoffer van een brand in huis. Wist je dat er jaarlijks gemiddeld 375 mensen worden geëvacueerd? Dit blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis. Volgens het Rode Kruis zijn Nederlanders nauwelijks voorbereid op dit soort (nood)situaties. De hulporganisatie maakt zich zorgen over het feit dat mensen vaak geen noodplan hebben opgesteld wanneer er een calamiteit uitbreekt.

Wij hebben eens op een rijtje gezet wat je nodig kan hebben bij een calamiteit. Ben jij goed voorbereid? Probeer dan maar eens antwoord te geven op de volgende vragen!


Overnachting: Waar ga je slapen als je je eigen huis halsoverkop moet verlaten?

Telefoonnummers: Wat is het telefoonnummer van je partner of je ouders? (uit het hoofd!)

Agenda: Heb jij een online of een papieren agenda?


NL-alert: Krijg jij een bericht als er een ramp gebeurt bij jou in de buurt?

Digitaliseren: Je raakt je paspoort kwijt op vakantie; heb jij een veilige online kopie van je paspoort?

Back-up: Heb jij je een veilige online kopie van je diploma’s, of ben je ze kwijt wanneer ze vergaan in een brand?

Medische gegevens: Enig idee wat jouw bloedgroep is?

Huisdieren: Wanneer je hond kwijt is na een calamiteit, weet jij het chipnummer om je maatje terug te vinden? Heeft hij of zij überhaupt een chipnummer?


Ooit over deze dingen nagedacht? Dat doe je natuurlijk liever niet, maar het is wel verstandig! Gelukkig is het met ByDeHand een kleine moeite om je hierop voor te bereiden. Met ByDeHand bewaar jij al je belangrijke documenten (maar ook andere gegevens zoals telefoonnummers en adressen) in een veilige en overzichtelijke kluis die je altijd en overal kan bereiken. Doe dit, want in geval van nood kan dit een wereld van verschil betekenen.

Tip: Probeer de #1minute2Leave challenge.

Het Rode Kruis is een challenge gestart: #1Minute2Leave. Hierin worden mensen uitgedaagd om binnen 1 minuut al je belangrijke spullen in je huis te verzamelen en binnen die minuut moet je ook je huis weer uit zijn. Uit verhalen van mensen komt vaak naar voren dat ze niet denken aan hun belangrijke papieren. Nog geen plannen voor vandaag? Doe de #1Minute2Leave challenge. En, vergeet niet die backup te maken!