Ben je op zoek naar een makkelijke manier om wat geld bij te verdienen? Misschien is het invullen van online enquêtes dan wel wat voor jou. Je wordt er niet schathemeltje rijk van, maar je hoeft er de deur niet voor uit. Het enige wat je nodig hebt, is een computer en een internetverbinding en wie heeft dat nou niet tegenwoordig?

Wat zijn online enquêtes?

Bedrijven steken vaak veel geld in het maken van nieuwe producten, verpakkingen, campagnes, reclamefilmpjes. Aan de hele marketing dus. Voor een marketeer blijft het toch vaak lastig om te ontdekken wat nu werkt. Voordat er bijvoorbeeld een nieuwe reclame de wereld in wordt geslingerd, wordt deze vaak eerst getest bij de doelgroep. En dat gebeurt dus in 9 van de 10 gevallen aan de hand van een online enquête. Op die manier kunnen bedrijven beter inschatten wat het beste aan zal slaan bij de beoogde doelgroep.


Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar de kip met de gouden eieren. Dat betekent dat er veel meer onderzoek gedaan wordt en dat is weer gunstig voor jou. Tenminste, als je meedoet aan de online enquêtes.

Wie maken online enquêtes?

Bedrijven hebben vaak niet de expertise in huis om zelf een online enquête op te zetten. Daarvoor huren ze dan een marktonderzoeksbureau in. Zoals de naam het al zegt zijn zij gespecialiseerd in het opzetten van gedegen onderzoeken om de markt beter te leren kennen. Zij weten precies wat ze moeten uitvragen om resultaten te behalen en hoe ze de doelgroep moeten bereiken. Aangezien het grootste deel van de mensen regelmatig online te vinden is, vind daar ook een groot deel van het marktonderzoek plaats.


Voordelen van online enquêtes

Waarom zou je als consument nu meedoen aan die online enquêtes? In de eerste plaats omdat het makkelijk geld verdienen is. Je steekt er wel relatief veel tijd in (sommige enquêtes kunnen wel 20 tot 30 minuten duren), maar je bepaalt zelf wanneer je de enquête invult. Wanneer je even een half uurtje over hebt, kruip je achter je computer en heb je weer een zakcentje verdiend.

Je mening geven en er nog voor betaald worden ook. Hoe leuk is dat? Met jouw mening kun je dus invloed uitoefenen op de besluiten die bedrijven maken. Hoe klein je bijdrage misschien ook is, het is toch een leuk idee.

Praktische tips

Tegenwoordig zijn er veel platformen die online enquêtes uitzetten. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf aanmelden op de website. Laat je gegevens achter en vervolgens kun je online enquêtes gaan invullen. Let wel eerst even op de volgende zaken:

  • Bij een betrouwbare website krijg je hooguit € 1,50 per ingevulde enquêtes. Websites die meer beloven, zijn over het algemeen ook niet te vertrouwen.
  • Aanmelden is altijd gratis. Wanneer de website inschrijfgeld vraagt, niet doen. Ga gewoon op zoek naar een andere website.
  • Vaak word je eerst gevraagd om een hoop persoonlijke gegevens door te geven om te bepalen of je in de doelgroep valt. Het kan dus zijn, dat je al een kwartier bezig bent met vragen beantwoorden om dan te horen dat je niet in de doelgroep valt en je dus ook geen vergoeding krijgt.
  • Om mee te doen, moet je cookies accepteren. Hierdoor kunnen websites jouw surfgedrag tracken en je gerichte reclame toesturen.


Al met al kun je met het invullen van online enquêtes een zakcentje verdienen. Leuk om te doen, al zal je er nooit miljonair van worden.

Heb jij al ervaring met het invullen van online enquêtes? Laat het ons hieronder weten!