Dankzij de loonheffingskorting hoef je minder loonheffing af te dragen, waardoor je meer van je salaris overhoudt. Veel rondom de loonheffingskorting wordt afgehandeld door je baas en de Belastingdienst, maar je moet ook een aantal zaken zelf weten en regelen. Bijvoorbeeld rondom het wijzigen van de loonheffingskorting. Wanneer moet dit? En hoe doe je dit?

Binnen vijf minuten weten hoe veel belasting jij nog terugkrijgt? Doe hier de gratis check!


Loonheffing: uitleg

Om je uit te kunnen leggen hoe de vork in de steel zit bij de loonheffingskorting, moeten we eerst uitleggen wat de loonheffing nu eigenlijk is. Het concept loonheffing is door de overheid bedacht om ervoor te zorgen dat jij op het einde van het jaar niet opeens opgezadeld wordt met een enorm bedrag aan belasting over je salaris. Je baas is daarom verplicht om maandelijks de loonheffing (belasting over je loon + de premies voor volksverzekeringen) af te trekken. Daarnaast worden de premies voor de drie verzekeringen voor mensen in loondienst van je loon afgetrokken.

Loonheffingskorting: uitleg

De loonheffingskorting is een vorm van een heffingskorting, dat zijn kortingen op te betalen belasting. Daardoor ontstaat er een soort minimuminkomen dat is gevrijwaard van belasting, zodat je daarvan kunt leven. De loonheffingskorting is dus een kortingsbedrag op de loonheffing die je werkgever moet afdragen, waardoor jij het eerste stuk van je salaris mag houden zonder daar belasting over te betalen. Als het goed is, krijg je van je baas, voordat je daadwerkelijk in dienst gaat, het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (evt. de studenten- en scholierenregeling)’. Zorg dat je dit formulier ook echt krijgt en invult als je ergens wordt aangenomen!

Hoe veel krijg jij? Vraag nu je belasting terug!


Wijzigen loonheffingskorting: bijzondere gevallen

Er is een aantal bijzondere gevallen waarin je goed moet nadenken over je loonheffingskorting en deze zo nodig moet wijzigen. Met name in de situatie waarin je op één moment meerdere banen in loondienst hebt. Het is dan het beste idee om je loonheffingskorting bij slechts één van je bazen aan te vragen. En wel diegene waarbij je maandelijks het meeste verdient. Ook als je een uitkering ontvangt en daarbij werkt, moet je een keuze maken voor de plek waarbij je je loonheffingskorting toepast.

Veranderde gegevens en wijziging loonheffingskorting

Als de gegevens die je hebt ingevuld op het formulier ‘opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ wijzigen, zul je dit zo snel mogelijk moeten doorgeven aan je baas. Het formulier is eenvoudig te printen van de site van de Belastingdienst. Eenmaal ingevuld, kun je het bij je werk inleveren. Je baas zal alles verder regelen met de Belastingdienst.

Terugbetalen loonheffingskorting

Zorg ervoor dat je de loonheffingskorting altijd maar bij één werkgever of voor één uitkering tegelijkertijd hebt ingestuurd. Pas je ‘m op meerdere adressen tegelijk toe, dan zul je te weinig loonheffing betalen. Resultaat: op het einde van het jaar moet je de te veel toegepaste loonheffingskorting terugbetalen aan de Belastingdienst.

 


Geld terug voor loonheffingskorting

Omgekeerd is het zo dat je ook geld voor de loonheffing terug kunt krijgen van de Belastingdienst. In dit artikel lees je alles over mogelijke situaties hiervoor. Dat is bijvoorbeeld als je de loonheffingskorting helemaal nergens hebt ingevuld, maar wel hebt gewerkt. Je had dan loonheffingskorting moeten krijgen, waardoor je te veel hebt betaald. Aan het einde van het fiscale jaar kun je dit bedrag terugvragen van de Belastingdienst. De Belastingdienst probeert alles wel makkelijker te maken, maar ze kloppen niet bij je aan om je spontaan geld terug te geven. Zorg er dus zelf voor dat je dit terugvraagt!

Geld terugkrijgen? Lees ook het artikel ‘Hoe hoog is het bedrag dat ik terugkrijg van de Belastingdienst?’

 

Heb jij vragen of is er iets gewoon niet duidelijk genoeg? Stel je vraag hieronder!