Benieuwd welke partijen deel uit maken van het belastingrecht dat wij in Nederland kennen? Niet alleen de Belastingdienst maakt hier deel van uit; jij ook. Wij gaan voor je in op de vijf verschillende partijen die het belastingrecht kent.

Wetgever

De Eerste en Tweede Kamer in Den Haag bepalen de wetten die over heel Nederland gelden. Hieronder valt dus ook het belastingrecht. Voordat een bepaalde wet mag gelden, moet de wetgever zich houden aan de regels van de Europese Unie. Ook moeten zij rekening houden met de wetten van België en Duitsland. Een voorbeeld hiervan is de benzineprijs. Op het moment dat de accijns op de benzine flink stijgt, zullen wij eerder in België of Duitsland gaan tanken.


Belastingdienst

De Belastingdienst is het eerste waar wij aan denken bij het woord belastingrecht. De Belastingdienst int de belastingen die de wetgever bepaald heeft. Een voorbeeld hiervan is de loonbelasting die wellicht op jouw salaris ingehouden wordt. Bovendien heeft de Belastingdienst de taak om toeslagen aan ons uit te keren. Hierbij kan je denken aan de zorgtoeslag en de huurtoeslag.

Belastingplichtige

De belastingplichtige is iedereen die belasting betaalt aan de Nederlandse Belastingdienst. Jij en ik maken ook onderdeel uit van de grote groep belastingplichtigen in Nederland. De belastingplichtige heeft bepaalde verplichtingen tegenover de Belastingdienst. Zo moet de belastingaangifte voor een bepaalde periode opgestuurd zijn. Als je hiermee te laat bent, kan de Belastingdienst je een boete geven.


Berekenen hier gratis jouw teruggave uit!

Belastingadviseur

Belastingadviseurs zorgen ervoor dat iedereen zijn aangifte kan doen. Niet iedereen weet de regels van het belastingrecht. Een belastingadviseur is op de hoogte van de nieuwste regels binnen het belastingrecht. Hierdoor kunnen zij ons beter adviseren over onze aangifte, waardoor wij wellicht meer belasting kunnen ontwijken.

Belastingrechter

Wanneer wij van mening verschillen met de Belastingdienst over bijvoorbeeld onze aangifte, kan dit voorgelegd worden aan de belastingrechter. Zij beoordelen opnieuw de aangifte volgens de regels die gelden.