Hoewel ons land door de inwoners zelf wordt gezien als een land met een streng belastingstelsel, zijn andere landen het erover eens: Nederland is een belastingparadijs. Maar waarom wordt Nederland een belastingparadijs genoemd en is deze naam terecht als we kijken naar andere landen die deze bijnaam hebben gekregen?
Belastingparadijzen: Nederland en buitenland
In dit artikel gaan we in op de soepele belastingregels voor multinationals die leiden tot brievenbusmaatschappijen. Verder bespreken we de belastingparadijzen voor particulieren met en zonder geld. Waar moet je naartoe om niet teveel belasting te hoeven afdragen?
Waarom zien veel andere landen Nederland als belastingparadijs?
De reden dat Nederland door andere landen wordt gezien als een belastingparadijs, heeft voornamelijk te maken met het feit dat de Nederlandse overheid maatregelen heeft genomen om ons land interessanter te maken voor buitenlandse investeerders.
Zo heeft de Nederlandse overheid enkele belastingtechnische maatregelen genomen, waardoor buitenlandse investeerders en grote multinationals minder belasting af hoeven te dragen als zij zaken doen in Nederland. Hierdoor moet het interessanter worden voor buitenlandse investeerders om zaken te doen in Nederland, waardoor ons land profiteert van nieuwe handelspartners, extra werkgelegenheid en een bloeiende economie.
Stimulerende maatregelen voor buitenlandse investeerders
Nederland heeft zelfs een speciale afdeling binnen het ministerie van Economische Zaken om grote multinationals te lokken naar ons land: Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). De belangrijkste belastingtechnische maatregelen die Nederland heeft genomen om buitenlandse investeerders aan te trekken zijn:
- Buitenlandse investeerders mogen afspraken maken met de Belastingdienst, waarbij er onder andere wordt vastgelegd over welk deel van de winst de investeerders belasting moeten betalen. Het belastingtarief staat hierbij vast, maar het deel van de winst waar belasting over wordt berekend is onderhandelbaar.
- Buitenlandse investeerders kunnen afspraken maken met de belastingdienst over de verkoop van producten en diensten aan het eigen bedrijf. Dit is een slimme manier om belasting te ontwijken voor grote multinationals, waardoor een groot belastingvoordeel kan ontstaan.
Maatregelen leiden tot brievenbusmaatschappijen
Door de maatregelen van de overheid om buitenlandse investeerders aan te trekken, zijn er steeds meer bedrijven die een (hoofd)vestiging openen in Nederland door simpelweg een adres aan te vragen in ons land. Deze bedrijven worden ook wel brievenbusmaatschappijen genoemd: ofwel bedrijven die alleen een vestiging in Nederland openen om te profiteren van de soepele belastingregels.
Europese hoofdkantoren vestigen zich in Nederland
Met name bedrijven uit de Verenigde Staten maken veel gebruik van de soepele regelingen in Nederland. Toch zijn er naast de vele brievenbusmaatschappijen ook daadwerkelijk ‘stenen’ (hoofd)kantoren gevestigd in Nederland naar aanleiding van het Nederlandse beleid ten aanzien van buitenlandse investeerders en multinationals. Deze bedrijven hebben naast het Amerikaanse hoofdkantoor vaak een Europees hoofdkantoor in Nederland geopend. Denk aan bedrijven als Starbucks, Nike, Forever21, LinkedIn, Walt Disney, Kyocera en Tommy Hilfiger. De geschatte toename van werkgelegenheid ligt tussen de 20.000 en 50.000 banen.
Waar wringt de schoen in Nederland?
Veel burgers begrijpen niet waarom de belastingdienst zo soepel omgaat met grote multinationals. Tegenover de Nederlandse burgers is de belastingdienst namelijk verre van flexibel. Deze discussie wordt eigenlijk al jaren gevoerd: burgers worden uitgemolken, terwijl grote investeerders en multinationals geen strobreed in de weg wordt gelegd.
Toch is de situatie iets complexer dan dit. Wanneer grote multinationals zich in Nederland vestigen, brengt dit ook veel voordelen met zich mee voor burgers. Deze bedrijven bieden extra werkgelegenheid en er bestaat een grote kans dat investeerders investeren in Nederland (denk aan investeringen in start-ups, projecten van de overheid en stimulering van internationale handel met Nederland).
Voor de Nederlandse overheid is het dus een moeilijke afweging, temeer omdat zij veel concurrentie heeft van andere landen die op hun beurt ook gunstige regelingen treffen om investeerders en multinationals aan te trekken.
Zijn er ook belastingparadijzen voor burgers?
Als je in het buitenland werkt, moet je net zoals in Nederland belasting afdragen. Zo heeft Nederland met andere landen op de wereld afspraken gemaakt waarin wordt vermeld wanneer welk land belasting mag heffen. In de meeste gevallen staat er in deze afspraken dat het werkland het recht heeft om belasting te heffen over het loon dat de werknemer in dit land verdient.
Kortom: werk je in het buitenland, dan moet je net zoals in Nederland loonbelasting betalen. Echter, bij het betalen van loonbelasting in het buitenland worden uiteraard de tarieven die in dat land gelden gerekend. Hier dien je dan ook rekening mee te houden.
Ben je dus nog op zoek naar een baan in het buitenland? Ga dan eens op onderzoek uit wat voor jou de meest gunstige landen qua belastingafdracht, waarschijnlijk kom je uit op de volgende landen: Britse Maagdeneilanden, Andorra, Gibraltar, Kaaimaneilanden, Monaco en Liechtenstein.
Geen vermogensbelasting en inkomstenbelasting betalen
Veel van deze landen zijn in trek bij vermogende particulieren. In tegenstelling tot de 1,2% vermogensbelasting in Nederland, betaal je in deze landen vaak 0% aan vermogensbelasting. Maar ook voor particulieren zonder een groot vermogen zijn deze landen vaak aantrekkelijk: de inkomstenbelasting die wordt geheven is in de meeste gevallen namelijk een schijntje in vergelijking met het schijvenstelsel wat wordt gehanteerd in Nederland.
Ander alternatief: kies een land met lage kosten voor onderhoud
Het nadeel van landen als Gibraltar, Andorra en Monaco is dat het weliswaar interessant is om je vermogen te stallen, maar de landen zo klein zijn dat je daar geen werk zal vinden en dus ook geen inkomstenbelasting in het buitenland kan afdragen. Heb je dus geen groot vermogen? Maar wil je niet teveel inkomstenbelasting betalen?
Dan kun je misschien beter kiezen voor een land waarbij de kosten voor levensonderhoud laag liggen. Vaak zijn de landen in Zuid-Oost Azië het meest aantrekkelijk om dat je hier prima kan leven met vaak relatief moderne standaarden. Landen als Thailand, Indonesië, Maleisië en de Filipijnen komen vaak goed uit de bus. Zelfs wanneer je besluit om wel belasting af te dragen in Nederland, bespaar je veel geld uit door de lage kosten voor levensonderhoud.
Wil je reageren op bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie.