Voor veel mensen is het ieder jaar weer een leuk moment: de belastingteruggave wordt overgemaakt op hun rekening. Het zijn al snel tientallen, maar voor de meeste mensen zelfs honderden euro’s. Soms kan het enkele maanden duren voordat de Belastingdienst het geld overmaakt, maar langer dan dat zou er niet overheen mogen gaan. In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand kan zijn als je de belastingteruggave nog niet hebt ontvangen.

Binnen vijf minuten weten hoe veel jij terugkrijgt? Doe nu de gratis check!


Datum voor aanvragen belastingteruggave

Traditioneel was ‘dé belastingdatum’ altijd 1 april, maar tegenwoordig is dat verlegd naar 1 mei. Aangifte doen voor de Belastingdienst is mogelijk vanaf 1 maart, dus heb je twee maanden de tijd (maart en april) om je aangifte in te dienen. Uitstel aanvragen is mogelijk (en ook vrij gemakkelijk), voor je inkomstenbelasting kun je uitstel krijgen tot 1 september. Weet je zeker dat je geld terugkrijgt? Dan is het natuurlijk niet zo slim om uitstel aan te vragen, aangezien je dan ook veel langer moet wachten op je geld.

Hoe veel krijg jij? Vraag nu je belasting terug!

Hoeveel belasting krijg ik terug?

Wegens een aantal redenen kun je geld terugkrijgen van de Belastingdienst. De rode draad erin is dat je meer belasting hebt afgedragen over een bepaald jaar dan je eigenlijk bent verschuldigd. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege de loonheffingskorting (zie ook: recht om loonheffing terug te vragen), dat komt met name voor bij mensen die verschillende baantjes na elkaar hebben in één jaar. Ook kan het zijn dat er een bepaalde heffingskorting op jou van toepassing is, of een aftrekpost. Een voorbeeld van zo’n aftrekpost is het bedrag aan hypotheekrente dat je mag aftrekken. Wil je weten waarvoor jij belasting kunt terugkrijgen en hoe hoog het bedrag is, lees dan ons artikel over de hoogte van het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.


Wanneer vindt de belastingteruggave plaats?

De Belastingdienst heeft niet één datum waarop de belastingteruggave plaatsvindt, zoals er wel één uiterste datum voor het indienen van de aangifte is. Voor mensen die op tijd hun aangifte indienen, geldt dat de Belastingdienst 1 juli aanhoudt als uiterste datum om een aanslag te sturen. Wie zijn aangifte te laat indient of uitstel aanvraagt, moet er rekening mee houden dat hij pas 3 maanden later bericht krijgt. Krijg je geld terug, dan betaalt de Belastingdienst dit binnen een week na het versturen van het bericht uit. Heb je je vergist en krijg je niets terug en moet je zelfs bijbetalen? Dan heb je hier langer de tijd voor: wettelijk bepaald is dat je hier 4 maanden voor hebt.

Redenen belastingteruggave niet ontvangen

Heb je de belastingteruggave nog niet ontvangen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Allereerst: vraag jezelf af of dat het nog binnen de normale termijn valt. Oftewel: heb je vóór 1 juli bericht ontvangen als je op tijd was met je aangifte óf binnen drie maanden als je aangifte na 1 mei was? Heb je al bericht ontvangen, maar is er meer dan een week verstreken? Het zou in dat geval kunnen dat de Belastingdienst niet beschikt over een rekeningnummer van je. Hier zullen ze dan een brief over sturen. Hoewel het zelden voorkomt nu de Belastingdienst in hoge mate geautomatiseerd is, is er ook een kans dat er iets mis is gegaan met je aangifte. Bel in dat geval even met de Belastingtelefoon.

Heb jij vragen of is er iets gewoon niet duidelijk genoeg? Stel je vraag hieronder!