Normaal gesproken kun je voor 1 juli een belastingaanslag verwachten als je ruim voor 1 mei aangifte hebt gedaan. Soms lukt het alleen niet om op tijd belastingaangifte te doen. Dit kan voor jou al snel duidelijk zijn.

Als je uitstel aanvraagt, heb je langer de tijd om aangifte te doen en dat geeft lucht. Uitstel van belasting aanvragen kun je tot 1 mei bij de Belastingdienst doen.


Hoe kan je uitstel van belasting aanvragen?

Uitstel aanvragen kan op drie manieren:

  • Via het formulier Aanvraag Uitstel aangifte inkomstenbelasting.
    Print het formulier uit en stuur het met de post naar je belastingkantoor.
  • Schrijf een brief met verzoek om uitstel. Zorg wel dat je in de brief het jaar van de aangifte vermeldt en jouw Burgerservicenummer, NAW-gegevens, datum en handtekening.
  • Een boekhouder of belastingconsulent kan jouw aangifte doen. Hij of zij kan dan namens jou gebruik maken van de Uitstelregeling belastingconsulenten, waardoor je zelf niet meer verantwoordelijk bent voor de het aanvragen van de uitstel.
  • Via de BelastingTelefoon. Bel daarvoor 0800 – 2358352. Dit kan vanaf 1 maart.
  • Of gebruik het online formulier in Mijn Belastingdienst.
    Je moet dan inloggen met je DigiD, waarna je het formulier kunt vinden onder het tabblad ‘Inkomstenbelasting’ bij het betreffende jaar.

uitstel belasting aanvragen waardoor je meer tijd hebt voor je aangifte
Je
 kunt in totaal vier maanden uitstel krijgen. Als je dit voor 1 mei doet, hoef je geen reden op te geven. Mocht je toch nog langer uitstel nodig hebben dan dien je dit schriftelijk aan te geven met het formulier of in een brief. Je moet dan wel een duidelijke reden hebben. Bijvoorbeeld dat je nog niet over alle fiscale gegevens beschikt. Ook dien je aan te geven wanneer je de aangifte wel kunt indienen.

Wel of geen uitstel van belasting?

Binnen vijftien werkdagen krijg je bericht van de Belastingdienst of je wel of geen uitstel krijgt voor vier maanden. Als je de uitstel krijgt dan is je nieuwe deadline 1 september. Met de uitstel van de aangifte heb je automatisch ook uitstel voor het aanvragen van toeslagen.
Je krijgt geen uitstel als je in de afgelopen 3 jaar meerdere keren te laat aangifte hebt gedaan. Dit geldt dus niet als je uitstel aanvroeg in 2012, 2013 of 2014 en keurig binnen de verleende uitsteltermijn aangifte deed.


Nadelen als je het indienen van je belastingaangifte uitstelt

Met uitstel heb je meer tijd om belastingaangifte te doen maar helaas heeft dit ook nadelen. De renteregeling van de Belastingdienst kan namelijk ongunstig uitvallen voor je. Als je op de uiteindelijk aanslag een te betalen bedrag hebt staan moet je daarnaast ook invorderingsrente betalen vanaf 1 juni 2016. Deze rente loopt zes weken na de datum van de aanslag gewoon door. Het oplopen van de rente stopt na maximaal negentien weken vanaf het moment dat de belastingdienst jouw aangifte ontving. De rente bedraagt op dit moment 4%. Het is dus belangrijk dat je zo spoedig mogelijk het bedrag van de aanslag plus de rente erover betaalt.
Als je na 1 mei aangifte doet en juist belasting terugkrijgt, krijg je geen rente vergoed vanaf 1 juli 2016. De vertraging is namelijk aan  jezelf te wijten.

Voorkom een verzuimboete

Je riskeert een fikse boete als je je aangifte indient na 1 mei en geen uitstel hebt aangevraagd. Ook riskeer je een hogere aanslag op je inkomstenbelasting. Waarschijnlijk zal dit je niet overkomen want je krijgt van de fiscus eerst nog twee brieven waarin je een extra periode krijg om de aangifte alsnog te doen. Een boete kost € 369,- in de eerste en tweede dat je te laat bent. Deze boete kan wel oplopen tot meer dan € 5000,- als je vaker te laat aangifte doet. Als je helemaal geen aangifte doet schat de belastingdienst het bedrag waarover je belasting zou moeten betalen en daarna volgt een verzuimboete.
Doe dus je aangifte op tijd of vraag op tijd uitstel van belasting aan. Let er op dat je dus ook in je verlenging op tijd aangifte doet.

Wil je meer weten over uitstel aanvragen van je belasting? Laat hieronder een bericht achter of ga naar ons forum.