Bereken jouw motorrijtuigenbelasting

Iedereen met een motorvoertuig, of het nu een auto, een motor of een bestelbus is, betaalt in principe motorrijtuigenbelasting. Het maakt niet uit of je er mee rijdt of niet. Elektrische auto’s , plug-in hybrids en oldtimers van 40 jaar of ouder zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting, vroeger wegenbelasting geheten, is een terugkerende kostenpost. Voor een kleine benzineauto met een gewicht van 1000 kg betaal je al gauw zo’n € 400 per jaar.


Hoogte van de motorrijtuigenbelasting

Gewichtsklasse

Hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen hangt af van een aantal zaken. Ten eerste is er de gewichtsklasse. De Belastingdienst gebruikt schalen die vanaf 0 tot 5050 kg lopen. Vanaf 550 kg val je voor elke 100 kg meer in een andere gewichtsklasse en dus ook in een ander tarief.

Rijksdeel en provinciaal deel

Motorrijtuigenbelasting bestaat uit twee delen: een rijksdeel en een provinciaal deel . Het rijksdeel is overal even hoog, het provinciale deel (de provinciale opcenten) verschilt per provincie. Hierdoor ontstaan per provincie voor dezelfde auto verschillen in de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een benzineauto met een gewicht van 900 kg in Noord-Holland € 73 per kwartaal en in Zuid-Holland € 82.

Brandstof

Auto’s op diesel betalen meer dan auto’s op benzine. LPG is net iets duurder dan benzine maar goedkoper dan diesel. Ter vergelijking: voor een dieselauto van 950 kg betaal je in Zuid-Holland per kwartaal € 117 meer dan voor een benzineauto.


CO2-zuinige en elektrische auto’s

Heb je een auto die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot, dan hoef je voor deze auto tot 1 januari 2016 helemaal geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Onder deze categorie vallen veel zogenaamde plug-in hybrid auto’s, ofwel auto’s die op zowel elektriciteit als op benzine kunnen rijden. Elektrische auto’s  en oldtimers van minstens 40 jaar oud zijn eveneens vrijgesteld, ook na 1 januari 2016.

Op de website http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/motorrijtuigenbelasting/ kun je eenvoudig laten uitrekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting je voor jouw auto moet betalen.

Schorsen

Als je je auto of motor een tijdje niet gebruikt kun je ‘m schorsen. Je hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting, verzekeringspremie en de verplichte APK-keuring te betalen. Schorsen kan vanaf een maand met een maximum van een jaar. Je kunt dit online aanvragen via https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Voertuig-tijdelijk-niet-gebruiken;-schorsen-online.aspx Je hebt hiervoor wel je DigiD nodig.